Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
DSC00876 1

AVL en Hutten maken kookboek FIJN! voor mensen met slikproblemen

Goed eten draagt bij aan je herstel. Maar als je door je ziekte slikproblemen hebt, is eten lastig. Denk maar aan mensen met hoofd-halskanker. Zij verslikken zich vaak en verliezen het plezier in eten. Medewerkers van de afdelingen logopedie en diëtetiek van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ontwikkelden daarom samen met Daan Duives, chef-kok van Hutten, speciaal voor deze groep mensen een online kookboek: FIJN! En extra fijn: het kookboek is gratis te bekijken voor iedereen op de website van het AVL.

Het boek is in april uitgekomen en bevat allemaal lekkere, verrassende en alledaags gerechten. Ze zijn goed door te slikken op verschillende niveaus van dikte, de zogenaamde IDDSI-niveaus. IDDSI staat voor International Dysphagia Diet Standardisation Initiative en is de nieuwe internationale standaard voor voedingsdiktes. Bij elk recept staan richtlijnen hoe het gerecht het juiste IDDSI-niveau krijgt. Er zijn acht IDDSI-niveaus. Deze gaan van dun vloeibaar eten dat je door een rietje kunt drinken tot normale vaste voeding. In FIJN! staan recepten voor gladgemalen, fijngemalen en smeuïge gerechten. Denk aan kabeljauwfilet, salade caprese en wentelteefjes met appel en kaneel. En dat allemaal in makkelijk slikbare vorm. Daarnaast staat het boek vol inspiratie en tips over hoe je een maaltijd kunt aanpassen qua vloeibaarheid, zodat iedereen aan tafel hetzelfde kan eten.

Voor iedereen FIJN!
FIJN! is geschikt voor alle mensen met slikproblemen. Want niet alleen kanker kan slikproblemen veroorzaken, maar ook een aandoening van het zenuwstelsel of ouderdom. In het boek staan ook adviezen voor het aanpassen van de maaltijden, zodat je toch samen met je familie of vrienden kunt eten. Zorgverleners die met deze groep werken of koks in zorginstellingen kunnen het boek ook gebruiken. De schrijvers hopen zo mensen met slikproblemen te helpen om goed te blijven eten en het plezier in lekker eten te behouden óf terug te krijgen. Het boek is gratis in te zien op avl.nl/kookboekfijn.

Hutten en het AVL
Hutten staat elke dag klaar voor patiënten, bezoekers en medewerkers in het Antoni van Leeuwenhoek, zodat zij kunnen genieten van lekker en gezond eten en drinken. Het Antoni van Leeuwenhoek is het Nederlands Kanker Instituut dat gespecialiseerd is in onderzoek, diagnose, behandeling en zorg op het gebied van kanker. Met ons team van gastvrije toppers streven we ernaar om elke dag bij te dragen aan het welzijn van onze gasten.

DSC00486