Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
1f49ef28 a496 4f81 8ad7 de4686930036

Met eenvoudige interventies CO2-uitstoot bedrijfsrestaurants omlaag

Zes maanden lang testte Hutten verschillende interventies in vijf van haar bedrijfsrestaurants. Het doel: door andere producten en gerechten te serveren de CO2-uitstoot verlagen zonder in te boeten op smaak en kwaliteit. Streefwaarde was de norm die Hutten op basis van de richtlijnen uit de EAT-Lancet Studie doorrekende: 1,6 CO2-equivalent per kilo per ingekocht product. Deze missie is geslaagd: in een halfjaar ging de gemiddelde CO2-uitstoot van deze restaurants samen van 2,17 naar 1,5 CO2-equivalent (per kilo per ingekocht product). Een besparing van 170.783 kilo CO2. Dat zijn 12 ritjes rond de aarde ter waarde van 480.360 kilometer. De (vega) hamvraag is natuurlijk: welke interventies zijn toegepast en wat zijn de ervaringen op de locaties?

20230208 Hutten BH DNB 0134

“Meer plantaardig en minder dierlijk eten is de weg naar een lagere CO2-uitstoot”, trapt Joris Hendriks Senior Executive Chef bij Hutten af. “We moeten anders gaan eten dus. Daarvoor zetten wij in op een eiwitbalans van 60% plantaardig en 40% dierlijk, streven we naar 55 gram eiwit per dag (waarvan maximaal 30 gram per persoon bij de lunch) en veel meer groenten, fruit, peulvruchten en noten. Voor de pilot pasten we het aanbod en de communicatiewijze aan. We serveerden bijvoorbeeld nog maar een keer per twee weken rood vlees in een maaltijd, belegden onze broodjes en wraps vaker met vegetarisch beleg, maakten beperkt gebruik van kaas en serveerden vegan soepen en vegetarische snacks. We maakten de yoghurt hybride door de helft te vervangen door zuivel van soja en de vega optie van maaltijden was de standaard. Daarbij zorgden we voor een aantrekkelijke presentatie. Via een dashboard kregen we data binnen van de vijf locaties over de voortgang qua CO2-uitstoot, eiwitbalans, eiwitvolume en grammen groente.”

Focus op smaak
Op bijna alle parameters werd vooruitgang geboekt. “De grafieken laten interessante gegevens zien”, zegt Joris Hendriks. “Zo zagen we bij een locatie eerst een sterk dalende lijn in CO2-uitsoot en daarna een flinke knik weer omhoog. Het bleek dat dit restaurant volledig vegan was gegaan met het assortiment en dat was een te snelle stap. Toch moeten we hier niet te erg van schrikken. We hebben geen klagende gasten gehad, dat komt omdat we de focus hielden op smaak. Het belangrijkste is dat het eten lekker is. Dit strookt ook met de ervaringen van de locaties na evaluatie. Randvoorwaarden voor succes zijn volgens hen dat je de veranderingen voor de gast in stappen moet doorvoeren. In de communicatie bij de gerechten hoeft er juist geen nadruk te liggen op dat het vegetarisch of veganistisch is, dat werkt juist averechts. Ook is commitment vanuit de opdrachtgever belangrijk. Daarnaast is het bijbrengen van kennis voor de samenwerkers van Hutten van belang. Zij zijn het eerste aanspreekpunt naar de gast en moeten het verhaal goed kunnen vertellen. Als zij al niet weten wat EAT-Lancet is, is dat een gemiste kans. Daarom is scholing van onze samenwerkers op dit punt een speerpunt. En smaak dus, daar kan ik niet genoeg op hameren, we moeten mensen laten proeven dat ze niets missen.”

Samenwerking met Greendish
Hutten werkte in deze pilot samen met Greendish. Een vruchtbare samenwerking waarbij Greendish de projectcoördinatie op zich nam en samen met Hutten continu de locaties van advies voorzag op basis van de metingen van Greendish en de metingen en data die Hutten opleverde. 'De drie Gelderse locaties in de pilot deden ook mee aan het project Gelderland van Morgen, dat onder andere samen met cateraars het aanbod in Gelderland verduurzaamt. Hiervoor voerde Greendish aan de voorkant een 0- en 1-meting uit bij een van de restaurants om de milieu-impact van het overstappen naar meer vegetarische gerechten of een volledig vegetarisch menu te berekenen. Bij specifieke gerechten leverde dit deze locatie een CO2-besparing op van 67%. Eenzelfde berekening volgt nog voor twee andere locaties van Hutten. “Wij gaan zelf ook aan de slag met een vervolg”, aldus Joris Hendriks. “We bekijken hoe we de interventies kunnen opschalen naar andere locaties. Goed overleg met opdrachtgevers is daarvoor essentieel, zoals we hebben geleerd uit de pilot. Daarnaast is het meenemen van onze samenwerkers in dit verhaal een belangrijk punt. Bijvoorbeeld door hen attent te maken op de juiste communicatiewijze. En natuurlijk is er de continue doorontwikkeling van onze gerechten en eigen hybride producten waarin we rekening houden met een groter aandeel plantaardig eiwit.”

Benieuwd hoe groot de bijdrage is van het eten en drinken in jouw bedrijfsrestaurant aan jouw totale CO2-uitstoot?