Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
Hutten Banner Linked In2 hash90f16fa3d6e8ee57

Hutten en HAS Hogeschool starten langdurige samenwerking op weg naar klimaatpositieve bedrijfsvoering

Hutten heeft een grote ambitie als het om duurzaamheid gaat: in 2024 klimaatneutraal en in 2030 klimaatpositief zijn. Met een breed portfolio aan producten voor zowel bedrijfscatering, ziekenhuizen, verzorgingshuizen en revalidatieklinieken als voor de horeca en leisure is dat een flinke kluif. Daar kunnen we dan ook alle hulp bij gebruiken. Een van onze partners op weg naar klimaatpositief in de komende jaren is de HAS Hogelschool. Daarom dienden we de eerste  ‘challenge’ in voor vierdejaars studenten van de minor Challenge Sustainability. 

De Samenwerking

Initiatiefnemers van de samenwerking bij Hutten zijn Frank Dobbelsteen (Manager Inkoop en Data Analytics) en Rian Bouwmans (Directeur Food & Concepten). Frank: “Het doel van de eerste challenge is dat de studenten een basis leggen waar we de komende jaren op kunnen voortbouwen en door ontwikkelen.” De resultaten van de challenge worden uiteindelijk geïmplementeerd en gaan zorgen voor een zichtbare verandering in ons inkoopproces.

 

De challenge van Hutten

Rian Bouwmans: “We willen met Hutten koploper zijn in de transitie naar een duurzaam voedselsysteem en hebben de studenten van HAS Hogeschool gevraagd ons te helpen bij het vormgeven van een circulair voedselsysteem waarin we de keten willen ombuigen naar een kringloop.” Studenten Tessa Veltman, Rob de Weerd, Sterre Offerman en Roy Hurkens van de opleiding Milieukunde namen deze opdracht aan. “We merkten dat Hutten echt een bedrijf is dat zichzelf continu wil verbeteren,” legt Sterre namens de groep uit. “Daarbij kwamen de thema’s circulariteit en landbouw heel erg terug in dit project en dat sprak mij erg aan,” vult Tessa aan. Samen met Hutten hebben de studenten de opdracht concreet gemaakt en zo kwamen zij tot het idee om te kijken naar de CO2-footprint en daarbij te focussen op het product dat de grootste hoeveelheid CO2 uitstoot: rundvlees.

De keten van rundvlees in kaart

De studenten gingen enthousiast aan de slag met het ontwikkelen van een rekenmodel waarmee Hutten de CO2 van de keten van rundvlees in kaart kan brengen. Om tot een CO2-score te komen, hebben zij verschillende factoren meegenomen in het rekenmodel, zoals de leeftijd, het gewicht en de slachtleeftijd van de koe, maar ook het voer dat de koe krijgt en nog een flink aantal andere factoren. Frank: “Op deze manier kunnen we de algemene uitstoot uit een database vergelijken met de uitstoot van onze keten en weten we dus hoeveel impact (minder CO2-uitstoot) onze interventies hebben. Dit model geeft ons daarnaast zicht op welke factoren te beïnvloeden zijn door de boer en die een positieve impact hebben op de CO2-uitstoot. Dit geeft ons een goede basis in de zoektocht naar nieuwe leveranciers.’

Het veld in

Wat de opdracht voor de studenten extra leuk maakte, is dat Frank hen ook uitnodigde om mee het werkveld in te gaan: langs bij de boer en afspraken bij andere leveranciers zorgden ervoor dat zij hun input konden ophalen om het rekenmodel te ontwikkelen, maar gaf hen ook een goed beeld van het werkveld van Hutten. “De uiteindelijke aanbeveling van de studenten is om ook  te kijken naar leveranciers van dubbeldoelkoeien, zodat Hutten zowel de zuivel als het vlees bij dezelfde leverancier en zelfs van dezelfde koe kan gebruiken. Want als je de CO2 kunt verdelen over zuivel en vlees, kom je een stuk duurzamer uit,” aldus Frank. De studenten hebben dit, samen met het ontwikkelde rekenmodel, uitgebracht in een adviesrapport dat zij aan Frank en Rian, maar ook aan algemeen directeur Drees Peter van den Bosch hebben gepresenteerd.

Op naar de volgende challenge

Frank en Rian: “De studenten hebben met het ontwikkelen van het CO2-reductiemodel de basis gelegd waar wij de komende jaren op kunnen door ontwikkelen. We gaan het model  uitrollen naar meerdere inkoopcategorieën en  gaan nu met varken en kip aan de slag. Inmiddels zijn de volgende studenten al bezig met een opdracht bij Hutten. Na Tessa, Rob, Roy en Sterre zijn nu drie studenten van de opleiding Food Innovation gestart met hun afstudeerproject waarin zij het verpakkingsbeleid van Hutten gaan schrijven en implementeren. Het doel is ook hier minder CO2 uit te stoten. In september start er ook tevens een nieuwe groep studenten die één van de andere duurzaamheidsthema’s gaat beetpakken. Ook HAS Hogeschool is enthousiast over een verdere samenwerking met ons en om de cateringbranche te helpen verder te verduurzamen.”

Weten wat we voor jou kunnen betekenen op jouw locatie? Bezoek dan onze contactpagina!