Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
Omslag FB 1 hash81d8d20d4db5cb97

Hutten en Sign Language Coffee Bar slaan handen ineen

Hutten en Sign Language Coffee Bar zijn een exclusieve samenwerking aangegaan. Bij de Sign Language Coffee Bar werken barista’s met een gehoorbeperking. De samenwerking past helemaal binnen het beleid van Hutten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te geven. “Wij werken beiden vanuit een intrinsieke motivatie om naar talenten van mensen in plaats van beperkingen te kijken”, aldus Drees Peter van den Bosch, algemeen directeur bij Hutten.

De Sign Language Coffee Bar bestaat sinds 2017 en is opgericht door sociaal ondernemersduo Bas de Ruiter en Sandra Ballij. Zij stonden ook aan de wieg van Ctaste, het eerste restaurant van Nederland waar je in het complete donker dineert en Ctalents, het detacheringsbureau voor talenten die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn. “We zagen dat steeds meer mensen met een gehoorbeperking niet snel aan een baan konden komen. Het is schrijnend,” aldus Bas de Ruiter. “Het zijn vaak mensen die als beste van de klas uit het mbo stromen en vervolgens keer op keer bij sollicitaties worden afgewezen. Bij de meesten gebeurde dat tientallen keren. Mede hierom hebben we de Sign Language Coffee Bar opgericht. Wij kunnen mensen na een interne training tot barista meteen aan een baan helpen.”

Groeipotentieel
De Sign Language Coffee Bar leidt dove en slechthorende mensen vakkundig op tot Gebaarista, want je bestelt je koffie bij hen in gebarentaal met behulp van een menu op een videoscherm. De Sign Language Coffee Bar levert verschillende concepten om een originele en maatschappelijke invulling te geven aan bedrijven of op evenementen. Inmiddels werken er 17 Gebaarista’s bij De Sign Language Coffee Bar. Bas: “Van de beroepsbevolking hebben 140.000 mensen moeite met horen of zijn helemaal doof. Die mensen komen veel moeilijker aan een baan. We zien een enorm groeipotentieel voor de Sign Language Coffee Bar. Omdat wij van huis uit geen cateraar zijn, zijn we op zoek gegaan naar een partner met ervaring in de markt. Voorwaarde was dat dit net zo’n sociaal gedreven onderneming moest zijn als die wij zijn. Na de kennismaking met Hutten en de cultuur wist ik dat we met een gerust hart de samenwerking aan konden gaan. Ik ben ervan overtuigd dat onze doelstelling: het bestrijden van werkeloosheid onder doven en slechthorenden en mensen betaald werk bieden hiermee verder wordt gerealiseerd.”

Stimuleren sociale cohesie
Ook Hutten is blij met de Sign Language Coffee Bar. Drees Peter van den Bosch: “Wij vinden het belangrijk om te kijken naar het talent van auditief uitgedaagden in plaats van de beperking. Zo kijken wij naar al onze samenwerkers en iedereen die bij ons wil komen werken. Er werken ook al mensen uit deze doelgroep bij ons, zoals in onze zorgbakkerij waar een groot deel van de bakkers gehoorproblemen heeft. Ik ben ervan overtuigd dat het bestellen van koffie in gebarentaal bijdraagt aan de sociale cohesie en bezoekers stimuleert om stil te staan bij diversiteit op de werkplek. Daarnaast is het ook bewezen dat bedrijven die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben het beter doen. Zij hebben hogere cijfers voor tevredenheid van klanten en medewerkers en een lager ziekteverzuim onder alle medewerkers.” 

Je vindt de Sign Language Coffee Bar al op meerdere plekken in Nederland. Eric Habraken, business development manager: "We hebben met Sign Language Coffee Bar de afgelopen maanden een goede basis neergezet om samen te kunnen groeien naar meerdere vestigingen en daarmee vele auditief beperkte mensen aan het werk te krijgen. Ik ben trots op deze samenwerking, met de ervaring en het opzetten van onze zorgbakkerij en De Verspillingsfabriek gaan we hier opnieuw weer impact maken." Wil je als bedrijf weten wat de mogelijkheden zijn van een Sign Language Coffee Bar binnen jouw bedrijf of tijdens je event, neem dan contact op met Eric Habraken of kijk eens op www.signlanguagecoffeebar.nl

Ben jij doof of slechthorend, gebarentaalvaardig en lijkt het je wat om als gebaarista aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op of kijk eens bij onze vacatures

Op de foto: Bas de Ruiter (links) en Drees Peter van den Bosch.

Foto credits foto Bas de Ruiter en Drees Peter van den Bosch: Alwin van Wijgaarden

Foto credits foto's fotoboek: Christ Clijssen