Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
Rianka

Natuurlijke verse energierijke smoothies voor kinderen in het Prinses Máxima Centrum

In januari 2020 startte Rianka Promes als gastvrouw bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Voor een praktijkopdracht binnen haar opleiding tot diëtist ontwikkelde Rianka energierijke smoothies. In dit artikel gaan we daar nader op in. 

Nadat Rianka haar studie economie heeft afgerond aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam start ze in de accountancy (bij Ernst & Young). Een paar jaar later stapt ze over naar equensWorldline  (financiële dienstverlener) om daar als business controller aan de slag te gaan. Na achttien jaar gooit ze het roer resoluut om: “Voeding, gezonde voeding, is iets dat altijd ‘in mijn leven’ is voorgekomen. Mijn moeder was al ver voor de trend uit bezig met gezonde voeding. Daarnaast wil ik maatschappelijke impact maken met het werk dat ik doe. Ik wil zinvol bezig zijn.” In 2020 begint Rianka daarom aan de  opleiding Voeding en Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool. “Ik heb Hutten aangeschreven omdat zij een duidelijke visie hebben over patiëntenvoeding (Care & Cure) en ook met duurzaamheid bezig zijn. Dat vind ik belangrijke thema’s. Ik ben als gastvrouw gaan werken in het Prinses Máxima Centrum onder leiding van Janiek Koolen, de locatiemanager van Hutten. Zij heeft me veel vrijheid en verantwoordelijkheid gegeven. Het vertrouwen dat ik krijg om initiatieven te nemen en concepten te ontwikkelen, vind ik heel bijzonder aan Hutten.”

Samenwerking met diëtisten
Hiermee doelt Rianka onder andere op de smoothies die ze ontwikkelde voor de kinderen in het Prinses Máxima Centrum. Met Nina van der Linden, diëtist van Het Prinses Máxima Centrum, stelde Rianka een programma van wensen en eisen op: energierijk, hoog in eiwit, zo onbewerkt mogelijk, zo vers mogelijk, met vers fruit, en natuurlijk lekker. De diëtisten binnen Hutten, Samantha Janssen en Thalitha Schlicher, ondersteunden met de recepturen en optimale verhouding van voedingswaarden. Uiteindelijk werden vier energierijke zoete smoothies ontwikkeld: sweet strawberry, rode vruchten, tropical mango en chocoladedroom.

Duurzaam en plantaardig
Om tot een energierijke en smaakvolle smoothie te komen, koos Rianka voor een receptuur met volle kwark, room, fruit en avocado. “Energierijk, met oog voor wat we wel en niet toevoegen.” Zelfbewust vervolgt Rianka haar eigen recensie: “…Niet heel duurzaam door de avocado. Daar heb ik nog geen goed alternatief voor gevonden. Het liefst zou ik daarnaast een volledig duurzame én plantaardige smoothie ontwikkelen. Maar soja wordt niet altijd even goed gewaardeerd door kinderen en met bijvoorbeeld havermelk kom je simpelweg niet aan de gewenste calorieën en eiwit.”

De complexiteit van een eenvoudige smoothie
Het laat de complexiteit van iets ogenschijnlijk simpels als een smoothie zien. “We zien hier veel kapotte mondjes (door de chemotherapie, orale mucositis), dan moet je uitkijken met zure vruchten die je voor de smaakbalans misschien wel wil toevoegen. Door de mucositis is ook één van de aanvullende wensen dat je een smoothie door een rietje kunt opdrinken. Daar moeten we voor wat betreft de consistentie rekening mee houden; IDDSI[1] twee, maximaal drie is de norm. Dat maakt het lastiger om gerechten energierijker te maken. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen mogelijk schadelijke bacteriën en/of schimmels bevatten waardoor deze ook uitgesloten zijn. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van een natuurlijke zoetmaker als honing. Dit is een risicovol product bij kinderen tijden de opname voor een stamceltransplantatie omdat ze een sterk verlaagde weerstand hebben.”

Uitdaging: een hartige smoothie
Op de vraag of haar studieopdracht ook teleurstellingen kent is Rianka heel transparant. “Een hartige smoothie is niet goed van de grond gekomen. Ik vind 'm in ieder geval nog niet goed genoeg om te lanceren. We hebben van alles geprobeerd met een basis van pompoen, gember, kardemom. Ook de chefs zijn ermee aan de slag gegaan. We hebben gespeeld met de verhoudingen en ingrediënten. Maar de smaak is gewoon nog niet goed genoeg.”

Opname in assortiment
De vier ontwikkelde recepturen zijn inmiddels standaard aanbod geworden binnen het Prinses Máxima Centrum. Daarmee wordt zoveel als mogelijk ingespeeld op een verhoogde energie- (en eiwit)behoefte. Het voorkomt niet altijd medische drinkvoeding maar deze ontwikkelingen bieden wel meer opties in combinatie met drinkvoeding. De smoothies zijn ook uitermate geschikt voor volwassenen met een verhoogde energiebehoefte.

Na de opleiding tot diëtist is Rianka van plan onderzoek te gaan doen naar voeding, gezondheid en ziekte, en ook een rol als conceptontwikkelaar patiëntenvoeding spreekt haar aan. “Er is op het terrein van patiëntenvoeding en de diëtetiek nog veel ruimte voor ontwikkeling en daar wil ik heel graag aan bijdragen.”    

De sweet strawberry smoothie zelf maken? Hier volgt het recept voor 5-7 smoothies:

  • 250 gram Aardbeien, Hollandse  
  • 50 gram Kersen, zonder pit
  • 135 gram Avocado 
  • 250 ml Slagroom 
  • 150 ml Volle kwark naturel 
  • 200 ml Volle melk

Draai de aardbeien, kersen, avocado, en melk fijn in blender of keukenmachine.
Voeg de kwark toe en draai kort mee in blender of keukenmachine.
Roer de slagroom handmatig door het mengsel.
Druk eventueel een aardbeischijfje op de rand van de glazen
Schenk de smoothie in de glazen.


[1]  IDDSI (International Dysphagia Diet Standardization Initiative) is een internationaal raamwerk dat gebruikt wordt om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen.