Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
20230224 Hutten Novum WUR 0001 0023

‘Ode aan…-menu’ geeft start ups, lokale producten en proefboerderijen een podium bij restaurant Novum

Op de kaart van restaurant Novum staan de lekkerste gerechten met bijzondere (seizoens)producten. Het restaurant bevindt zich in congrescentrum Omnia, midden in het hart van de bruisende food valley op het terrein van Wageningen Campus. Een deel van de producten is ontwikkeld door start-ups en proefboerderijen op Wageningen Campus en elders in het land. Elke maand staat zo’n product centraal in het ‘Ode aan …-menu’. Momenteel is dat de tomaat, geteeld door proefboerderij Unifarm op een steenworp afstand van restaurant Novum.

“Bij Unifarm worden per jaar een paar honderd onderzoeken gedaan”, vertelt Joep Laan, bedrijfsleider Volle Grond Proeven bij proefboerderij Unifarm. “Binnen in de grote kassen gaat het bijvoorbeeld om de veredeling van zaden, bemesting, genetische modificatie en praktijkonderzoek naar stikstof. Buiten op het veld lopen proeven naar de afbraak van microplastics in de grond, naar strokenteelt met verschillende gewassen die naast elkaar groeien en naar biodiversiteit. Een deel van deze onderzoeken is afstudeeronderzoek van studenten en een deel voert Wageningen Research uit, bijvoorbeeld in opdracht van externe partijen.”

Banner novum

Onderzoek naar tomaten
Een van de producten waar uitgebreid onderzoek naar wordt gedaan zijn tomaten. “Er lopen momenteel twee grote onderzoeken”, vertelt Joep Laan. “In een onderzoek testen we hoe de belichting de groei beïnvloedt. We testen hierbij diverse soorten nieuwe lichtbronnen. Het andere onderzoek gaat over veredeling. We kweken nieuwe rassen en soorten en oogsten daarvan de zaden. Van deze laatste tomaten blijft niet veel over als de zaden eruit zijn gehaald, maar de tomaten uit het belichtingsonderzoek zijn mooie producten, prima geschikt voor consumptie. Omdat wij proberen zo min mogelijk te verspillen vinden deze tomaten en ook andere producten zoals paprika’s, aardappels, kool, quinoa en basilicum hun weg naar verschillende afnemers.”

Nieuwe ontdekkingen
Deze afnemers zijn de voedselbank, een biologische boerderij waar consumenten de producten kunnen kopen én restaurant Novum. “Met het ‘Ode aan…-menu’ valt er elke keer iets nieuws te ontdekken bij Novum,” vertelt Chris van Kreij, Manager Omnia. “Het mooiste vind ik het als mensen aan tafel het gesprek voeren over het onderzoek dat plaatsvindt op Wageningen Campus  en hoe belangrijk het is dat we dat met elkaar vormgeven.”

Restaurant Novum is van maandag tot en met vrijdag geopend vanaf 10 uur. Iedereen is er welkom voor een drankje, lunch en diner. Kijk voor meer informatie en reserveringen op www.restaurantnovum.nl.