Wat is goed eten? Is dat gezond voor je lijf, juist heel lekker of goed voor onze planeet? Wij vinden het allemaal belangrijk.
Wát je eet telt, daar zijn we van overtuigd: verse en onbewerkte ingrediënten vol goede nutriënten dragen bij aan de gezondheid. Sappige appels en peren, frisse sla en voedzame kikkererwten; ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur komen en waar vrijwel niets aan veranderd is door bewerkingsprocessen of toevoegingen. Als wij het hebben over gezonde voeding, dan gaan we daarom uit van onbewerkte producten die veel gezonde voedingsstoffen bevatten.
Een eetpatroon verander je niet in een dag. We geloven dan ook niet in tijdelijke (crash)diëten die niet vol te houden zijn op de lange termijn. Wel in het duurzaam veranderen van je eetpatroon. Genieten van echt eten is voor ons het uitgangspunt.
We laten je graag ervaren hoe je gezond én lekker kunt eten.
“Onze visie op een goed eetpatroon is: eet in de basis plantaardig, vers en onbewerkt, kies volkoren, vul matig aan met vlees, vis en zuivel, varieer en vermijd sterk bewerkte voeding. Als 80% van de producten die je eet, binnen een gezond eetpatroon vallen en je genoeg varieert, is het goed. Het gaat om de balans".
We beginnen met water en dat is niet zonder reden. 70% van het lichaam bestaat uit water. Dagelijks heeft je lichaam anderhalf tot twee liter vocht nodig. De beste dorstlesser is water. Meer variatie? Voeg vers fruit of kruiden toe. Of een kop koffie of thee, zonder suiker of zoetstof natuurlijk. Laat sap en fris staan. Die voorzien je lichaam vooral van suiker
De grootste stap voor een gezond eetpatroon maak je met plantaardig eten. Met vooral meer groenten (300 gram per dag). Die hebben een positief effect op de gezondheid. Groenten, fruit, volkorengranen, peulvruchten, noten, zaden en plantaardige oliën horen bij een gezond eetpatroon. Wist je dat we gemiddeld slechts 127 gram groenten per dag eten? Wij willen je helpen door 300 gram per dag te eten. Dit is makkelijker haalbaar door tijdens de lunch al 100 gram te eten. Verruil je good old boterham bij de lunch voor een salade en geef groente bij het diner een glansrol. Varieer volop. Zo krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Want hoe vaak betrap je jezelf erop dat je elke ochtend en lunch hetzelfde eet? Variatie is key!
Kijk ook eens bij onze recepten!
We stimuleren de overgang naar een voedingspatroon dat gebaseerd is op grotendeels plantaardige eiwitten. Dat is beter voor de gezondheid en voor de aarde. Zuivel, eieren, vlees en vis zijn goed voor je, maar je hebt er minder van nodig dan je denkt. Kies altijd voor de onbewerkte vorm: liever verse zalm dan filet americain op brood. Kleine porties zijn al genoeg. Schep je bord eerst vol met groenten en vul het met mate aan met dierlijke producten.
Rood en met name bewerkt vlees worden in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Daarbij leidt de consumptie van dierlijke producten tot onder andere meer CO2-uitstoot en ontbossing. Om deze redenen adviseren we om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Bij het eten van vlees sturen we vooral op onbewerkt en mager vlees, dat past binnen een gezond voedingspatroon. Vanwege het negatieve effect op het milieu, adviseren we om het minimaal te consumeren. Vanuit gezondheidsoogpunt kun je prima zonder vlees en die voedingsstoffen gemakkelijk uit andere producten halen. Denk aan noten, peulvruchten, groenten, fruit en granen.
Kies voor volle melk, yoghurt en roomboter. Klinkt tegendraads he? Vet verdient een beter imago. In zuivel zitten goede vetten die ons lijf nodig heeft. Het zit zo: van nature zit er vet in melk. Voor halfvolle en magere zuivel wordt het vet verwijderd. In volle melk, kwark of yoghurt zit meer melkvet. Qua vetgehalte lijken deze het meest op de onbewerkte vorm. Daarom kiezen wij liever voor volle zuivel. De voordelen? Het zorgt voor een langer verzadigd gevoel, bevat meer voedingsstoffen en heeft meer smaak. Ook hiervoor geldt; het zijn dierlijke producten waarvan kleine porties genoeg zijn.
We geloven in de preventieve kracht van onbewerkte voeding en de bijdrage die voeding kan leveren aan hoe vitaal je je voelt. We kiezen graag voor producten met zo min mogelijk verlies van nutriënten tussen oogst en bereiding, door conservering of bewerkingsprocessen. Vers en onbewerkt dus. Witbrood, taart, alcohol, chips, vleeswaren of frisdrank: wie komt er nooit eens in de verleiding? Door de bewerking verliest de voeding alleen belangrijke voedingsstoffen. Of worden stoffen als suiker, zout, geur-, kleur- en smaakstoffen juist toegevoegd. Deze lekkernijen hebben geen of een ongunstig effect op je gezondheid dus eet ze minimaal.
Kies tijdens het koken voor verse kruiden en specerijen, dat zijn natuurlijke en onbewerkte smaakversterkers. Zo hoef je veel minder zout toe te voegen dan bij bewerkte voeding. Kies voor kooktechnieken waarbij de voedingswaarden het beste behouden blijven: stomen, pocheren. Koken, (kort) roerbakken, smoren en stoven. Hierbij blijven de temperaturen laag (tot 120 °C) en voor deze technieken zijn weinig tot geen oliën/vetten nodig. Ook voor suiker kun je in enkele gevallen natuurlijke vervangers gebruiken, zoals fruit om mee te bakken. Probeer het eens!
Plantaardige voeding is de basis in ons advies voor een gezond eetpatroon. In lijn daarmee stimuleren we het eten van meer volkoren graanproducten. Volkoren producten bevatten veel vezels. Vezels dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. In groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren ontbijtgranen, peulvruchten en noten zitten veel vezels. Omdat er veel verschillende typen vezels zijn met elk hun eigen goede eigenschappen, is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te eten. We adviseren zo vaak mogelijk te kiezen voor volkoren producten.