Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Doe de bulgur in een kom. Kook 1 liter water met 1 theelepel zeezout. Giet het water over de bulgur en dek de kom af met een schone theedoek. Laat de bulgur wellen in het water 10 minuten.
  2. Was de tomaten en bospeen. Schil en rasp de bospeen. Snij de cherrytomaten in partjes. Doe de tomaten en wortel bij elkaar in een kom.
  3. Bereid de venkel knol door eerst de groene stelen en vervolgens de onderkant eraf te snijden Leg het fijne groen apart (deze smaakt namelijk vrijwel hetzelfde als dille ! ) Snijd hierna de knol door het midden en spoel het goed af in koud water. Verwijder vervolgens het harde kern aan de onderkant van de knol door het schuin in te snijden met een mes. Snijd de venkel in partjes en vervolgens in kleine blokjes met een scherp mes. Roer de gesneden venkel door de bospeen-tomaten mengsel.
  4. Lek de bulgur uit en schep het door de groenten.
  5. Maak intussen de “salmoriglio” dressing als volgt. Was en droog het bladpeterselie. Hak zowel de steel als het blad heel fijn met een scherp mes. Pluk de verse oregano blaadjes van de stelen en hak ze ook fijn. Ontvel de knoflook tenen en snij ze in flinterdunne plakken. Pers de sap van het citroen.
  6. Doe een 1/2 theelepel fijne zeezout in een vijzel te samen met de knoflook en citroensap (een keukenmachine kan ook).   
  7. Wrijf de knoflook tot een gladde puree. Schenk de helft van de olijfolie in de vijzel. Voeg hierna de helft van de fijngehakte peterselie en oregano erbij en vermeng alle ingrediënten met vijzel goed door elkaar.
  8. Schep de overgebleven kruiden erdoor. Proef de saus voor de juiste balans tussen fris, zuur en kruidige elementen (de originele salmoriglio heeft een overduidelijke frisse smaak) Voeg extra olijfolie, citroensap of zeezout indien nodig.
  9. Lek de bulgur uit in een vergiet en schenk de salmoriglio dressing over de Bulgur.

Serveertip
Serveer de salade met tuinkers of verse rucola als salade. Voeg verse buffel mozzarella of gegrilde groentes erbij om een volledige maaltijd te creëren. Deze salade is de perfecte vulling voor gevulde vleestomaten, paprika’s of courgettes.