Hutten_1990.jpg

Ontdek Hutten

Waar we vandaan komen
Een stukje geschiedenis

Hutten bestaat al negentig jaar. Drie generaties met een geloof: oprecht van betekenis zijn voor de omgeving. Voor de klanten in de bakkerij van opa Jan, voor de gasten in het restaurant van Piet, voor de vele opdrachtgevers en leveranciers waarmee Bob in de loop der jaren ging samenwerken, voor de samenwerkers en hun gezinnen en natuurlijk de maatschappij. In de loop van de jaren is er veel veranderd en toch ook weer niet. Natuurlijk, we zijn heel erg hard gegroeid. We doen dingen die in de beginjaren nog niet eens bestonden en we zijn actief in markten waar we alleen van konden dromen. Maar de passie en de waarden van waaruit we ons werk doen, die veranderden eigenlijk niet.

Jan Hutten, grondlegger van een onderneming
Veghel 1929. In een tijd waarin je nog amper auto’s ziet, iedereen katholiek is en de meeste mensen boer, arbeider of ambachtsman zijn. In een tijd waarin de armoede en de gezinnen groot zijn, maar de saamhorigheid enorm. In deze tijd beginnen Jan en Marietje Hutten in 1929 een bakkerij/kruidenierswinkel aan de Molenstraat in Veghel. Jan zorgt voor de bakkerij en Marietje is het gezicht in de winkel. Jan brengt zijn brood rond op zijn bakkerskar, een speciale fiets met een grote mand voorop. Zijn klanten zijn de ‘gewone mensen’, het kerkvolk. Is er een feest te vieren, dan gaan ze naar Jan voor bijzonder brood. Kadetjes bijvoorbeeld, als er communie werd gedaan. Of in hele uitzonderlijke gevallen taart. Pure luxe was dat. Naast de communies wordt er ook getrouwd in Veghel. Mensen vierden hun feest in de pastorie of in hun eigen tuin, waar het eten werd gebracht. Op gouden en zilveren bruiloften kon er worden ‘uitgepakt’, maar het bleef allemaal heel eenvoudig. Gezelligheid, onder ons, het Brabantse groepsgevoel, daar ging het om. 

Lunchroom De Vier Bogen en de eerste automatiek
De ambachtelijke bakkerij van Jan draait op volle toeren. Maar het kriebelt bij Jan. Hij besluit zijn horecahart te volgen en zijn bakkerij uit te breiden met een eetsalon. Na de oorlog heet deze eetsalon een lunchroom: De Vier Bogen. En die vier bogen zijn letterlijk binnen terug te vinden in het interieur van de lunchroom. In 1951 volgt er nog een verbouwing, het pand wordt omgebouwd tot café-restaurant met de eerste Veghelse automatiek. En Jan hoeft het niet meer allemaal alleen te doen. Samen met veel familieleden wordt elke dag hard gewerkt om van het café-restaurant een succes te maken. In totaal krijgen Jan en Marietje zes kinderen. De oudste zoon Piet wordt geboren in 1932. Samen met zijn broers en zussen werkt hij veel mee in de zaak, bijvoorbeeld door thuis al te beginnen met het voorbereiden van hapjes voor de gasten. 

Piet Hutten, meester in zijn vak
Piet is een avontuurlijke jongen, die voordat hij de zaak zal overnemen eerst een paar jaar over de wereld reist en in andere horecagelegenheden werkt. In 1957 gaat hij (weer) bij zijn vader aan de slag en beginnen ze meteen met een grote verbouwing. In dat jaar openen ze het vernieuwde café-restaurant: De Parel van de Meijerij. In deze tijd ontmoet Piet ook Ria, zijn toekomstige vrouw. In februari 1962 trouwt het stel en blijken ze ook de perfecte zakenpartners te zijn. In 1962 neemt Piet de zaak van zijn vader over. Inmiddels is hij een top chef-kok. Hij zorgde ervoor dat café-restaurant Hutten uitgroeide tot een begrip in de omgeving. De gasten, daar draaide het om. Piet werkte voor mensen voor wie een feest, een etentje, een uitzondering was. Daarbij ging het niet zozeer om het eten, maar ook om de sfeer, om de ambiance en de stemming en om het groepsgevoel. Piet had een wezenlijke interesse in de mens achter de klant. Hij zag deze niet primair als iemand waar je geld aan kunt verdienen, maar vooral als iemand die je tevreden moet stellen. En dus volgden vele verbouwingen om de gasten het beste te kunnen blijven bieden. Ook de feestzaal, die achter het restaurant lag, groeide uit tot een ontmoetingsplaats voor mensen. Met veel aandacht voor de gasten en het ambachtelijke vakmanschap werden hier de eerste buffetten en diners geserveerd tijdens huwelijksfeesten, verjaardagen en recepties. Piet maakte naam in de wijde omgeving met zijn nieuwe culinaire creaties die voortkwamen uit zijn ambachtelijke keuken. En tot op de dag van vandaag wordt een deel van zijn recepten door het keukenteam op dezelfde eigenwijze manier bereid. Zo ook zijn befaamde Canadese ham. 

Partycatering
Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig kreeg Piet steeds vaker de vraag of Hutten ook buffetten en diners van die kwaliteit aan huis kon leveren. Uiteraard kon dat. En dus voegde restaurant Hutten een nieuwe activiteit toe: partycatering. Er wordt een grote keuken bijgebouwd, zodat er plaats voor extra grote partijen is. Al snel vroegen mensen niet meer alleen om buffetten en diners, maar ook om servies, bestek, glaswerk, linnengoed en meubilair. De cateringtak van Restaurant Hutten ontwikkelde zich in een snel tempo. In de loop van 1987 studeerde zoon Bob af aan de Middelbare Hotelschool en kwam hij officieel in dienst bij zijn vader.

Bob Hutten, een organisatorisch talent
In het leven van Bob, geboren in 1966 en vernoemd naar de beroemde Manchester voetballer Bobby Charlton, staat de horeca centraal. Zijn box staat in de keuken en al snel helpt hij zijn vader mee bij het maken van slaatjes en gehaktballen. Net als zijn moeder Ria heeft Bob een voorliefde voor de voorkant van de zaak. Organisatie en bediening, daar liggen zijn kwaliteiten en daar ligt zijn hart. De familie werkt erg hard. Zeven dagen per week, bijna de klok rond. Bob begint in de ochtend met de administratie en offertes, gaat daarna partijen voorbereiden en het restaurant klaarzetten. Daarna door naar de bar. Halverwege de jaren negentig geeft Piet Hutten het bedrijf uit handen aan zijn zoon Bob. Lang liggen de restaurants Bob het nauwst aan het hart, maar hoe langer hij in de zaak werkt, hoe meer hij aan de toekomst denkt en aanvoelt dat de focus verlegd moet worden naar de catering van grote partijen. In 1994 besluit hij dan ook de restaurants te sluiten en zich volledig te richten op catering. Hutten wordt Hutten Catering.

Bedrijfscatering
Met Bob aan het roer groeide Hutten verder. In 1995 betrekt Hutten een pand aan de Corridor. Eind jaren negentig startte Hutten met bedrijfscatering. De eerste opdrachtgever is Vanderlande, een Veghels bedrijf waar opa Jan al broodjes naartoe bracht met zijn Daf. Niet alleen opdrachtgevers en hun gasten zijn Bob dierbaar, ook zijn werknemers. Het is 1998 als hij besluit ze samenwerkers te gaan noemen, want samen moeten ze het doen. Hun welzijn en geluk zijn een van Bobs grote drijfveren. Gelukkige samenwerkers kunnen anderen een geluksmoment laten ervaren. Bob ziet het als een van zijn grootste uitdagingen om een bedrijf te blijven waar het in eerste instantie niet gaat om financiële groei. Geld verdienen is belangrijk, maar niet het belangrijkste doel van Hutten. Het is slechts een voorwaarde om te kunnen blijven vernieuwen en innoveren. Oprecht van betekenis zijn voor gasten, opdrachtgevers, samenwerkers en de maatschappij. Dat is wat Bob wil. Net zoals zijn vader en opa dat waren.

Nieuwe activiteiten
In 2002 verhuisde Hutten Catering naar het pand aan de Mountbattenweg, naar het Hutten Culinair Centrum. Inmiddels was het aantal samenwerkers gegroeid naar 200. In het midden van het nieuwe pand bevindt zich een 900 m2 grote ambachtelijke keuken. Vier grote bogen van glas, die het pand van binnen en buiten sieren, verwijzen naar lunchroom de Vier Bogen waar Jan Hutten het fundament legde voor de cateringactiviteiten. Ondertussen groeit Hutten door, met name de bedrijfscatering neemt een enorme vlucht. Nieuwe paden worden ingeslagen. Hutten ontwikkelt een eigen duurzaam huislabel met een eigen certificering. Daarvoor gaat Hutten helemaal terug in de keten en bindt alleen die boeren en leveranciers aan zich die voldoen aan strenge eisen. Hutten participeert in het open innovatienetwerk Foodsquad dat streeft naar een nieuw voedselsysteem. In ziekenhuis Bernhoven verzorgt Hutten voortaan al het eten en drinken voor de patiënten, gasten en medewerkers. Medio 2015 nam Hutten een zorgbakkerij over van Kentalis Compas. De medewerkers in de bakkerij hebben taal- en spraakproblemen of door een andere oorzaak een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2016 opent Hutten De Verspillingsfabriek, waar van geredde groente smaakvolle soepen en sauzen worden gemaakt. Hutten Catering dekt de lading van alle activiteiten al lang niet meer. Inmiddels staat de teller op bijna 2000 samenwerkers die elke dag oprecht van betekenis zijn in vijf markten: Meetings & Events, Bedrijfscatering, Reception & Hospitality Services, Food Services & Food Retail en Care & Cure. 

Impressie

Contact

088 706 1200

Mail ons

Kom langs