WH PMC kanjerkar

Kind en gezin centraal bij Prinses Máxima Centrum

Het nieuwe Prinses Máxima Centrum introduceerde in samenwerking met Hutten een uniek voedingsconcept. Het concept sluit zoveel mogelijk aan bij het gewone leven en de belevingswereld van de kinderen en beoogt hen met goed, smakelijk eten te verleiden om te eten. Inmiddels hebben de kinderen en hun ouders al kennisgemaakt met het eten en drinken, de gastvrouwen en koks en natuurlijk Peer & Poffer. Deze ‘vriendjes’ zijn te vinden op de Kanjerkar, de menukaart en in het restaurant.

“Goede, smakelijke voeding is cruciaal in de behandeling van kinderen met kanker,” legt Esther Fijnekam uit. Esther is senior projectleider Eten en Drinken bij het Prinses Máxima Centrum. “In onze visie zijn eten en drinken integraal onderdeel van de zorg. Met dit als uitgangspunt zijn we op zoek gegaan naar een partner op het gebied van eten en drinken. In dat voortraject heeft ook de VOKK, de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker, een belangrijke rol gespeeld. Want eten en drinken is ook samen zijn met je familie. De VOKK heeft veel onderzoek gedaan naar hoe dat het beste vormgegeven kon worden. Het resultaat is dat er nu bijvoorbeeld vier ouder- en kindkeukens zijn waar gezinnen zelf kunnen koken. Ook kan iedereen altijd mee eten.”

Eetwensen kind centraal

Het Prinses Máxima Centrum heeft gekozen voor Hutten als partner voor het eten en drinken. Hutten is een culinair- en gastvrijheidsdienstverlener uit Veghel. Hutten staat voor vers en duurzaam eten en drinken en heeft korte lijntjes met haar vaste boeren en telers. Hutten verzorgt al het eten en drinken voor de kinderen die opgenomen zijn, die dagbehandeling ondergaan, voor hun ouders en/of verzorgers en voor de medewerkers in het centrum. Daarbij staan de voedingsbehoefte en eetwensen van het kind centraal. De gastvrouw speelt hierin een cruciale rol. Op minimaal zes momenten van de dag biedt ze (kleine) gerechten aan door zelf naar het kind toe te gaan met de Kanjerkar. Het kind kiest ter plekke van de kar wat hij/zij wil eten en drinken. Daarnaast kunnen ouders en kinderen via de gastvrouw de hele dag door gerechten en maaltijden bestellen uit het restaurant. De maaltijden worden à la carte bereid en binnen een half uur geserveerd op de plek waar het kind/de ouder dat wil. Bovendien kan er samen gekookt worden in de ouder-kindkeuken. De koks helpen graag een handje. 

Aantrekkelijk en voedzaam

Esther Fijnekam: “De productontwikkelaars van Hutten hebben veel ervaring met het ontwikkelen van smaakvolle en aantrekkelijke gerechten met de juiste voedingswaarde. Toen we eenmaal voor Hutten hadden gekozen, hebben we verschillende sessies georganiseerd met kinderen, de KAR, de cliëntenraad en de VOKK erbij zodat zij konden proeven van de speciale gerechtjes. Uiteindelijk is er een verrassende en gevarieerde menukaart gemaakt. Zo vind je op de kaart een omeletje in de vorm van een uil, een ‘moestuintje’ met aarde van cacao, mascarpone en rood fruit en ‘Engels drop’ van rode biet, sinaasappel en aardbei.”

Koks koken voor kanjers

Een van de koks die dagelijks voor de kinderen kookt is Bart de Haan. Bart: “We willen ondervoeding tegengaan en kinderen de juiste voedingsstoffen bieden voor hun herstel. We gebruiken zo min mogelijk bewerkt vlees en juist producten vol antioxidanten en vitamines, zoals amandel, biet en kurkuma. Daarbij denk ik ook na over de presentatie en de doelgroep. Want voor een puber hoef je niet aan te komen met een fruitraketje, maar wel met een verse fruitsalade. Uit alle gesprekken die we met kinderen, ouders en specialisten hebben gehad komt naar voren dat het eten op zich vaak al een prestatie is en daartoe wil ik ze verleiden.”

Samenwerking onderzoek voeding bij herstel

Voor kinderen met gewichtsverlies en/of een slechte voedingstoestand zijn eiwitten en energie belangrijk voor herstel en kwaliteit van leven. Naast reguliere voeding zijn smaakvolle eiwit- en energierijke en eiwit- en energieverrijkte producten een belangrijk deel van het assortiment op de Kanjerkar. Hetzelfde speciaal ontwikkelde energie- en eiwit(ver)rijkte assortiment wordt ook in het restaurant aangeboden. Esther: “We willen met behulp van de beste voeding bijdragen aan de genezing en het herstel van de kinderen. Om het concept te kunnen verbeteren in de praktijk gaan we het doorontwikkelen aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor werken we samen met onder andere Wageningen Universiteit, Universiteit Maastricht, Hutten, Kokkerelli, Stichting Voeding Leeft, WKOF en de VOKK. Zo krijgen we inzicht in de voedingstoestand van de patiënten en testen we onze voedingsinterventies systematisch. De uitkomsten helpen de effecten van de behandeling te verhogen of bijvoorbeeld bijwerkingen van chemo te verminderen.”

Eerste reacties hartverwarmend

Inmiddels hebben Hutten en het Prinses Máxima Centrum de eerste positieve reacties over het eten en drinken ontvangen. Charles Janssen, Business Unit Manager Care & Cure bij Hutten: “Dat betekent heel veel voor onze samenwerkers. Zij staan van zeven uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds voor de kinderen klaar en proberen zo goed mogelijk te voldoen aan de individuele wensen van het kind op dat moment. Deze eerste weken maken veel indruk. Op ons intranet lees ik ervaringen en verhalen waar ik kippenvel van krijg. Kinderen die al jaren in verschillende ziekenhuizen hebben gelegen, daar amper wilden eten en nu reikhalzend uitkijken naar onze menukaart met al die lekkere gerechten die vanuit de Kanjerkar aangeboden worden. De blijdschap van de ouders daarover. De moeite die ze nemen om hun dankbaarheid naar de gastvrouwen uit te spreken. We staan nog maar aan het begin, maar het vertrouwen is er, dat is mooi.”

Hutten Food Care Care Cure Cijkse Cantheelen Banner
Hutten Food Care Care Cure Cijkse Cantheelen Banner

Meer voorbeelden van
Care & Cure in de praktijk?

Impressie

-

Contact

088 706 1200

Mail ons

Kom langs