Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

De culinaire mix van Hendriks #8

Zaterdagochtend 3 juni. Alweer de achtste editie van de radiorubriek 'Smakelijk' in het programma 'Lekker Weekend' op Omroep Brabant! Deze keer is het 'komkommertijd', ofwel tijd om René Tielemans uit Boekel met zijn prachtige komkommers in de schijnwerpers te zetten.

René is een echte held van De Guijt. Hij teelt zijn komkommers op een hele bijzondere manier. Duurzaamheid is een van de speerpunten van het bedrijf. Rene is er altijd mee bezig en probeert te blijven innoveren. In 2001 heeft hij het bedrijf overgenomen van zijn vader en vanaf 2004 is hij langzaam gaan uitbreiden en vernieuwen. René laat snoeihout uit de omliggende gemeenten komen waarmee hij zijn houtketel stookt en zijn kassen verwarmt. De CO2 in de uitlaatgassen die daarbij vrijkomt, wordt opgevangen door een warmtekrachtkoppeling en gebruikt in de kassen. Met die warmtekrachtkoppeling levert hij stroom terug aan het net voor 3000 huishoudens. En dat is heel Boekel! Zo is de cirkel mooi rond en wordt er op een geheel duurzame wijze komkommers geteeld!

Haal alles uit je komkommer
De komkommer is een gezonde zomergroente waarmee je meer kunt dan alleen je salade opfrissen. Komkommers bestaan voor 95 % uit water, zo hydrateren ze je lichaam en vullen de dagelijkse vitamines aan. Laat de schil zitten, want daarin zit behoorlijk wat vitamine C, ongeveer 10 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vind je de schil niet lekker? Gebruik deze dan tegen huidirritaties en zonnebrand. Leg een schijfje op gezwollen oogleden en de ontstekingsremmende eigenschappen zorgen voor vermindering van de zwelling. Het silicium (kiezelzuur) en de zwavel in komkommers helpen de haargroei te stimuleren. Slechte adem verhelp je ook met een schijfje komkommer. Druk deze 30 seconden tegen je verhemelte met je tong. De fytochemicaliën zullen de bacteriën in je mond, die verantwoordelijk zijn voor de slechte adem, doden. Ook zijn komkommers een snelle opkikker door de aanwezigheid van B-vitamines. Laat je frisdrank en koffie staan en eet een plak komkommer!

Recept: salsa van komkommer en mango
Deze frisse salsa smaakt geweldig als bijgerecht bij jouw favoriete BBQ-gerecht. Een echt zomerrecept!
Voor 4 personen

Dit heb je nodig:

 • 1 rijpe mango
 • ½ komkommer
 • 4 takjes verse munt
 • 2 lente-uitjes
 • 1 verse, rode Spaanse peper
 • extra vierge olijfolie
 • 2 limoenen
 • zeezout en zwarte peper uit de molen

Zo maak je het:

 1. Schil de mango met een dunschiller. Snijd het vruchtvlees van de pit, snijd in blokjes en doe het in een kom.
 2. Snijd de komkommer in blokjes van dezelfde grootte als de mango en doe ook die in de kom. Pluk de muntblaadjes en snijd ringetjes van de lente-ui.
 3. Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadjes en hak hem fijn. Roer de munt, lente-uitjes en peper door het mangokomkommermengsel en doe er voldoende extra vierge olijfolie bij om alles aan te maken.
 4. Doe het sap van de limoenen erbij en breng de salsa voor het serveren op smaak met zout en peper.

Het radiofragment op Omroep Brabant terugluisteren kan hier (na 38 minuten).

Smakelijke groeten!
Joris Hendriks