Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek
Japanse pickles blog hash4d0112cb59027cf2

​Fermenteren is weer hip, gaat verspilling tegen en is vooral: verrot lekker!

Vandaag is het de dag van de Duurzaamheid. Bij Hutten zijn we hier het hele jaar door mee bezig en we inspireren je graag wat jij zelf kunt doen voor een meer duurzaam eetpatroon. Fermenteren bijvoorbeeld! Het houdt voedsel langer houdbaar, maakt het lekkerder, gezonder en het is bovendien de perfecte manier om je restjes groente op te maken. No waste dus. 

Het gecontroleerd laten rotten van voedsel heet fermenteren. Door het fermenteren komen er gezonde bacteriën vrij die de darmflora stimuleren, dat vergroot je weerstand. Micro-organismen als bacteriën, schimmels en gisten vormen onder andere melkzuur. Alcohol en azijn voorkomen dat het bederft. Denk je nu: ah bah, wat vies? Hou je dan vast want 30 tot 40 procent van ons eten en drinken is gefermenteerd! Denk aan yoghurt, kaas, chocolade, droge worst, tempé, maar ook aan koffie, bier en wijn. Groenten kun je heel goed zelf fermenteren, een perfecte manier om restjes op te maken! We delen drie recepten.

1. Japanse komkommer pickles
Type: bijgerecht
Personen: 4 personen
Tijd: > 90 min

Heb je nog wat komkommer over? Laat ze pekelen in wat azijn en je kunt er nog lang van genieten!

Ingrediënten:

  • 1 grote komkommer
  • 200 ml van rijstwijnazijn
  • 1 rode peper
  • 3 rode peperkorrels
  • ½ theelepel zeezout

Bereidingswijze:
Schil en snijd de komkommer. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snij het in ringetjes. Doe het in een weckpot en giet de rijstwijnazijn erover. Meng het zeezout en peper met de groenten. Laat het voor 24-48 uur in de koelkast staan.

Lekker bij curry, nasi en vette vis.

2. Kimchi
Type: bijgerecht
Personen: 4 personen
Tijd: > 90 min

Ook met overgebleven kool kun je makkelijk een lang houdbaar gerecht maken wat echt heerlijk is op bijvoorbeeld een hamburger! Een eeuwenoud recept uit Korea in meer dan honderd variaties denkbaar. Lekker bij Aziatische gerechten, maar ook bij de Hollandse pot.

Ingrediënten:

  • 1 Chinese kool
  • 1,2 liter water
  • 100 gram zout
  • 5 knoflooktenen
  • 5 cm verse gember
  • 3 el vissaus, 3 el sriracha saus, 2 el suiker, 3 el rijstazijn
  • 100 gram ingesneden radijs
  • 200 gram ingesneden wortel
  • 100 gram ingesneden bosui

Bereidingswijze:
Snij de kool in stukken van 2,5 cm en doe het in een kom. Breng het water aan de kook, voeg het zout toe en laat het 1 minuut koken. Giet het water over de kool en laat het 1 uur staan. Spoel de kool af onder koud water en laat goed uitlekken. Voor de kruidenpasta: meng de gember, knoflook, vissaus, sriracha saus, suiker en azijn in een blender. Meng de kruidenpasta door de kool samen met radijs, wortel en bosui. Schep de kimchi in een afsluitbare pot en laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast. Je zelfgemaakte kimchi is 1 week te bewaren.

Lekker als topping op je hamburger, tosti of bij je biefstuk en rijst.

3. Wortel en gember pickles
Type: bijgerecht
Personen: 4 personen
Tijd: > 90 min

Nog een variant van ingelegde groenten is die van wortel en gember. Voor een lekkere frisse noot in je salade of bij vis.

Ingrediënten: 
400 gram geschrapt en ingesneden wortel
100 ml witte wijn azijn
10 gram korianderzaden
40 gram geschild en ingesneden verse gember
50 gram grof gehakte verse koriander
1 takje verse tijm

Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten en laat het 24 uur in de koelkast marineren. Giet het vocht af en haal de tijm en gember eruit. Lekker bij vis, buikspek of in de salade.