Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Kelvin op de radio #13: Vegetarische ragout van kastanjechampignons

Zaterdagochtend 13 oktober was het weer tijd voor mijn maandelijkse rubriek ‘Smakelijk’ in het programma Lekker Weekend bij Omroep Brabant. Ik heb deze keer gekozen voor de kastanjechampignons van René van de Vorle uit Berghem en maakte er in het kader van de dag van de duurzaamheid die afgelopen woensdag was een heerlijke vegetarische ragout mee. Hiermee komt er ook een einde aan mijn bijdrage aan deze rubriek. Vanaf 3 november zal mijn collega Harm van der Bisen het stokje overnemen.

Genoeg over mij en terug naar René! Hij en zijn vrouw Marja zijn het bedrijf gestart in 1995 en inmiddels is het uitgegroeid tot een serieuze speler op de markt. Het bedrijf bestaat uit onder andere zes teeltruimten met ieder 300m2 aan voedingsbodem voor kastanjechampignons en portobello’s. 

Van champignon naar portobello
Een cyclus van teelt en oogst duurt ongeveer zes weken. De sporen ontkiemen in week 1, waarna de kastanjechampignons in week 3 hun bescheiden afmetingen hebben en daarna uitgroeien tot prachtige portobello’s van 8 tot 10 centimeter vanaf de vierde week. Elke teeltruimte (cel) bevat een andere ontwikkelingsfase. In het paddenstoelenseizoen volgen meerdere teelten elkaar op. Tijdens de oogst worden ze iedere dag geplukt en soms zelfs meerdere keren per dag, met de hand. Daarbij wordt per stuk bekeken of ze klaar zijn om geoogst te worden en welke mogen blijven staan om door te groeien tot prachtige portobello’s.

Paddenstoelenhuis
In 2012 zijn René en Marja ‘Het paddenstoelenhuis’ begonnen. Hier staan de paddenstoelen helemaal centraal en kunnen bezoekers terecht voor een kennismaking met het bedrijf, een rondleiding of proeverij, lekker koken met collega’s of vrienden, boerderijeducatie, of een bezoek als onderdeel van een gezellige dag met familie. Ook vind je hier een gekoelde versautomaat waar je zeven dagen in de week verse paddenstoelen kunt kopen.

Voor deze rubriek maakte ik een vegetarische ragout van kastanjechampignons, heerlijk met wat vers afgebakken brood of pasta.

Recept vegetarische ragout van kastanjechampignons

Wat heb je nodig

 • 500 gram kastanjechampignons
 • 1 flinke ui
 • 3 tenen knoflook
 • 65 gram boter
 • 60 gram bloem
 • 60 ml madera
 • 1 takje tijm
 • 200 ml water
 • 100 ml kookroom
 • Handje vol pijnboompitten
 • Sap van halve citroen
 • 70 gram geraspte Gruyère kaas

Werkwijze

 1. Borstel de champignons schoon met een borsteltje of stukje papier maar was ze niet.
 2. Snijd de champignons in vieren en de grote in zessen. 
 3. Pel de knoflook en de ui en snipper deze fijn.
 4. Verwarm de boter in een flinke bakpan en fruit de ui, knoflook en tijm aan. Zorg ervoor dat de boter niet verkleurt dus hou het vuur laag.
 5. Voeg de kastanjechampignons toe en bak deze vier minuten mee tot ze wat zachter worden.
 6. Strooi de bloem over het goedje en bak (gaar) de bloem enkele minuten mee.
 7. Blus vervolgens af met de madera en blijf roeren om te voorkomen dat het aanbakt.
 8. Giet vervolgens het water, de room en het citroensap erbij en blijf roeren totdat alle klontjes verdwenen zijn.
 9. Laat al roerend op laag vuur ongeveer tien minuten door- en inkoken.
 10. Voeg op het laatste moment de pijnboompitten en Gruyère toe.

Serveertip: zoals gezegd, heerlijk voor bij een lekker stukje vers afgebakken brood of serveer het als vegetarische saus bij de pasta. Serveer er dan ook een beetje rucola als salade bij.

Wil je de uitzending van 13 oktober terugluisteren? Dat kan via deze link (na 40 minuten).