Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Leefstijleducatie: vooruit naar echt eten

Jongeren en overgewicht gaan steeds vaker hand in hand. Dat komt door te weinig beweging, maar zeer zeker ook door hun voedingspatroon. Ze eten te veel en vooral de verkeerde voeding. Bij kinderen zijn patronen nog lang niet zo ingesleten en ze zijn ook nog veel flexibeler dan volwassenen. Willen we overgewicht op latere leeftijd voorkomen, dan moeten we dus met het eetpatroon van onze kids aan de slag. Maar wat is er nou mis met het eetpatroon van onze huidige jeugd?

Snelvoer, dat is wat er mis is. Eten uit de fabriek, waarbij het tevreden stellen van de klant en zo veel mogelijk omzetten centraal staan. Om de omzet te verhogen, is snelvoer entertainment geworden. Met voeding heeft het niet veel meer te maken. Het moet meteen, altijd, overal beschikbaar zijn. Willen we veel vetten en suikers, omdat dat oergenetisch onze voorkeur is, dan krijgen we dat. In zo'n overmaat als onze welvaart kan dragen. Dat ons lijf daar niet mee overweg kan, daar komen we pas achter als de kilo's er al aanzitten en we verslaafd zijn aan 'lekker'.

Wat is een bietje?

We zijn het contact met ons lichaam kwijtgeraakt, met wat we echt nodig hebben. We moeten weer terug, nee, vooruit naar echt eten! Kinderen op een leuke manier weer in contact laten komen met wat hun lijf voedt, niet voedert. Hoe proef je en wat heeft er allemaal invloed op? Wat is dat eigenlijk, een bietje? Ontdekken wat er allemaal eetbaar is en hoe het groeit. Zelf met de vingers in de grond groente en fruit kweken in de moestuin. En daarna die groente in een kookworkshop zelf omtoveren in iets lekkers. Om samen op te eten.

Een gezond eetpatroon

Vragen ze de volgende keer in de supermarkt misschien om bietjes voor het eten. Het klinkt zo voor de hand liggend om kinderen op deze manier een gezond eetpatroon aan te leren en toch wordt er niets structureels mee gedaan. Terwijl het een geweldige preventie is voor overgewicht en zo een hele hoop ellende en kosten voor de gezondheidszorg kan besparen. Vanuit de overheid wordt er veel aandacht besteed aan het beweegpatroon van de jeugd. Voor het eetpatroon is minder aandacht. Dat vindt grotendeels thuis plaats. Om daarbuiten toch invloed uit te oefenen op het eetpatroon van kinderen, moet je op de basisscholen of BSO's zijn. Wat zou het mooi zijn als daar ruimte zou zijn voor leefstijleducatie!

Christine Luiten is samenwerker catering bij Hutten in de regio Den Bosch, voedingscoach én kok. Benieuwd naar Christine? Check hier haar profiel. Christine organiseert ook kookworkshops en kinderfeestjes onder de naam Kids in de kitsjen