Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Wat is een goede huiswijn?

Met de Horecava en de Wine Professional achter de rug en met frisse moed en nieuwe contacten in mijn achterzak, ben ik op zoek naar een nieuwe huiswijn. Maar wat is een huiswijn eigenlijk en waar moet deze aan voldoen?

De huiswijn is je visitekaartje en vertelt een beetje wie je bent. Het is vaak de eerste kennismaking van een gast met je bedrijf. Hoe ga je dus op zoek? Open staan voor nieuwe dingen is er een van. Zelf proef ik graag nieuwe dingen en ga ook onbekende paden op. Zo kwam ik op de Wine Professional een Armeense wijn tegen die zo als huiswijn zou kunnen dienen. Wanneer je zegt Armenië dan denk je misschien, huh, bestaat dat? Ja dat bestaat. Wat wij West-Europeanen vergeten zijn, is dat in dat deel van Europa de Phoeniciers de wijnstok al meebrachten uit het huidige Iran en Irak. Later is deze pas verspreid door de Grieken en daarna pas de Romeinen. In hun ogen waren wij de barbaren...

Toegankelijk
Er zijn een paar facetten waar je op moet letten als het om huiswijn gaat. De wijn moet voor iedereen toegankelijk zijn, maar ook iets van karakter hebben. Geen stevig glas waar je na een paar slokken al van zegt 'ik heb genoeg'. Je proeft dus niet alleen voor jezelf, maar je verplaatst je dus ook in een ander. Wat zou iemand anders van deze wijn vinden?

Wijn met een verhaal
Hutten heeft duurzaamheid als uitgangspunt en dit geldt ook voor de wijn. Er moet een verhaal aan vastzitten en dan is biologisch voor mij niet genoeg. Wil ik dan veel geld betalen omdat er 'biologisch' op het etiket staat? Nee, is het antwoord, maar ik zoek dus wel uit hoe de wijn gemaakt is: welke bodem, wie is de maker en hoe gaat de producent daarmee en met onze wereld om. Bij de gepassioneerde wijnmakers vind je dat trouwens vaak allemaal niet op het etiket, omdat zij ervan overtuigd zijn dat het een goede wijn is doordat zij er zoveel passie in steken! Ik neem dan als voorbeeld de Sauvignon blanc Grande Cuvee Boschendal, een volledig duurzaam geproduceerde wijn. Door te Googelen, kwam ik achter de filosofie van de makers, die staat niet op het etiket!

Mijn (t)huiswijn
Terug naar de huiswijn. Ga eens proeven, verschillende wijnhandelaren bieden proeverijen aan, gratis of tegen een kleine vergoeding. Zelf schenk ik thuis graag wijn van de Green Winecompany, wit, rose en rood. De wijn is niet alleen 'organic' geproduceerd, maar ze hebben ook nagedacht over het transport. In dit geval wordt de wijn vervoerd in tanks naar de distributeur en daar wordt het pas in de fles gedaan, want denken over lichtere flessen is wel erg makkelijk… De witte wijn is gemaakt van de lokale druif Airen, Sauvignon blanc en de Verdejo. De rose en de rode zijn gemaakt van de Tempranillo. De rose is een echte zomerwijn, heerlijk in de zon op het balkon. Ik heb voor deze wijn gekozen, omdat de wijn constant is en de prijs voor een alledaagse wijn gewoon goed is en ook stiekem een beetje omdat hij uit Spanje komt.

Ook voor thuis gaat het balletje op: proef, ruik en geniet. Laat het kind in je los, sta open voor nieuwe dingen en praat erover met anderen, gegarandeerd dat je net als ik een aantal geluksmomenten aan je lijstje kunt toevoegen.

Met gepassioneerde groet,
Leendert