Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Zonder twijfels dankzij Wijffels

Het is denk ik ongeveer tien jaar geleden dat een docent tegen mij zei: “Thijs, je zou eens bij Hutten moeten gaan kijken. Ik denk dat jij daar past." Die tip is één van de beste adviezen die mij is gegeven gedurende mijn studententijd. Nog net tiener, stilletjes een bescheiden mening vormend over de wereld waarop wij samenleven, was ik op zoek naar gelijkgestemden. Naar organisaties en personen die mijn denkbeeld konden onderschrijven of daaraan bijdroegen. Nu tien jaar later maak ik met trots deel uit van de Hutten-community en mocht ik kennismaken met Herman Wijffels. Een persoonlijk geluksmomentje.

Over de kennismaking met Hutten zou ik een aparte blog kunnen schrijven. Wellicht komt die er ooit nog wel, maar voor de nieuwsgierigen; vanuit een afstudeeronderzoek mocht ik bij Hutten doorgroeien tot een samenwerker die dagelijks van betekenis kon zijn. Juist dat 'van betekenis zijn' is iets om bij stil te staan. Want stel je eens voor... Stel je voor dat iedereen op deze wereld van betekenis zou willen zijn. Dat organisaties en netwerken hun bestaansrecht zouden ontlenen aan de bijdrage die ze leveren aan het geheel. Dat het niet alleen meer over winst en macht gaat, maar over het verschil maken in andermans leven. Een utopie wellicht maar ik geloof er heilig in dat de wereld er een stukje mooier uit zou zien als we dat vaker als uitgangspunt zouden nemen. Het maakt me dan ook trots dat we 10 jaar geleden binnen Hutten gezamenlijk hebben besloten deze koers te varen.

Gelijkgestemden

In Hutten heb ik een organisatie gevonden die mijn persoonlijke wereldbeeld deelt. Daarnaast heb ik in de afgelopen jaren het geluk gehad met nog veel meer personen en organisaties met diezelfde kijk op de wereld in aanraking te komen. Of men het verhaal nu ophangt aan de kapstok duurzaamheid, geluk of vitaliteit, bij ieder van deze partijen voel je dat wat zij doen komt uit een goed hart. Geen plastic aandacht of procedurele attentie, maar authenticiteit en een intrinsieke motivatie om bij te willen dragen aan het grotere geheel. Deze gelijkgestemden zoeken elkaar, en dat zeg ik op basis van wetenschappelijk onderbouwd buikgevoel, steeds meer op. Iets wat ik bevestigd zag toen ik las dat Herman Wijffels naar Veghel kwam voor een kennismaking met Hutten.

Samen Sterk

Herman Wijffels is een autoriteit. Een autoriteit waar ik enorm veel respect voor heb en misschien zelfs tegenop kijk. Zijn sporen lang en breed verdiend in publieke, academische en commerciële kringen maar desalniettemin nog dagelijks bezig met het verkondigen van het belang dat we ons als maatschappij nadrukkelijker aan bepaalde sociale en ecologische principes zouden moeten conformeren. Een pionier. De drie kwartier waarin ik in gesprek mocht had ik in plaats van presentatiepointer waarschijnlijk liever een pen en aantekeningenblok in mijn handen gehad. Praten met Herman Wijffels is als een privé-college krijgen. Een onderneming zien als een biotoop waarin je ieder individu faciliteert in het ontluiken van zijn talent vond ik een mooie metafoor en de beschreven verschillen tussen mechanisch en organisch organiseren blijven hangen. Toch het feit dat deze voormalig voorzitter van de SER aangaf organisaties als de onze nodig te hebben om zijn eigen verhaal te versterken en te laten landen met succesvolle praktijkvoorbeelden deed me erg goed.

Geen twijfels

Waar we tien jaar geleden door geluk centraal te stellen naar buiten traden met een in Nederland totaal nieuw geluid. Waar we vandaag de dag nog bijna wekelijks op verjaardagen argwanend worden aangekeken als we hierover vertellen. Waar we van tijd tot tijd deze prachtige koers bijna met hand en tand moeten verdedigen. Sterken tegelijkertijd steeds meer mensen ons te blijven dromen en het ingeslagen pad te blijven volgen. Zij nemen die laatste twijfels weg en geven nieuwe energie. Zonder twijfels dankzij Wijffels.