Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Kelvin op de radio #8: Granité van komkommer

Zaterdagochtend 5 mei was het weer tijd voor mijn maandelijkse rubriek ‘Smakelijk’ in het programma Lekker Weekend bij Omroep Brabant. Ik heb dit keer de komkommers van Rene Tielemans uit Boekel uitgekozen om te gebruiken in een recept. Een heel mooi duurzaam bedrijf dat inmiddels heel Boekel van stroom zou kunnen voorzien met de energie die het opwekt!

In 2001 nam Rene het door zijn vader in 1970 gestartte bedrijf over. Sinds 2004 is Rene uit gaan breiden en de onderneming heeft nu in totaal 12 ha aan kassen, verdeeld over twee locaties. Deze kassen zijn duurzaam ingericht en maken gebruik van drie installaties voor de energievoorziening. De in 2006 geplaatste WKK (warmte krachtkoppeling) op aardgas levert de basislast en een houtketel dekt de grootste warmtevraag. De overige warmtepieken worden opgevangen door een aardgasketel, deze gaat alleen aan als er een grote warmtevraag is. Door de verbranding van snoeihout van omliggende gemeentes in de houtketel, wordt de CO2-emissie verlaagd. Bovendien levert Rene met zijn installaties stroom terug aan het net, goed voor zo’n 6000 huishoudens, en dat zijn er twee keer zoveel als Boekel heeft! 

Niet alleen de energie is duurzaam, maar ook de bestrijding van plagen en ziektes. Iedere week worden de gewassen gecontroleerd op insecticiden en ze gebruiken waar nodig natuurlijke vijanden voor de plagen. Dit zorgt ook weer voor een natuurlijke balans. De natuurlijke vijand wordt speciaal opgekweekt en in zakjes tussen de gewassen gehangen.

En omdat de hogere temperaturen er weer aan zitten te komen, ga ik een lekkere granité van komkommer maken. Dit is ijs dat eenvoudig zonder machine gemaakt kan worden. Je kunt de granité gebruiken in salades, voorgerechten, tussengerechten en desserts.

Recept voor de granité van komkommer

Dit heb je nodig:

 • 400 ml verse komkommersap (2 komkommers)
 • 1 limoen
 • 250 ml water
 • 250 gr suiker
 • Witte wijnazijn
 • Peper en zout

Zo maak je het:

 1. Zet het water op en breng aan de kook. Voeg de suiker, azijn, zout en peper toe en los deze op. Zet weg om af te laten koelen.
 2. Doe de komkommers door een sapcentrifuge en mocht je deze niet hebben dan door een blender en even door een zeef zodat je alleen het sap overhoudt.
 3. Als het suikerwater is afgekoeld meng je het met het komkommersap.
 4. Halveer de limoen en knijp het sap eruit. Voeg dit er ook aan toe.
 5. Doe het mengsel in een lage brede bak en zet deze in de vriezer.
 6. Zorg ervoor dat je ieder uur even roert zodat je mooie schilfers krijgt.
 7. Uiteraard kun je dit na gebruik langer in de vriezer bewaren. Alleen even goed doorroeren als je het weer gaat gebruiken.

Serveertip: heerlijk bij een dessert van geitenyoghurt en merengue.

Dit recept heb ik ook besproken op 5 mei in de rubriek Smakelijk tijdens de radio-uitzending van Lekker Weekend door Omroep Brabant. Wil je de uitzending terugluisteren? Dat kan via deze link (na 40 minuten).