Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Kinderen maken kennis met gerechtjes van menukaart Prinses Máxima Centrum

“Mijn ouders brachten toen ik behandeld werd potjes met instant noedels mee”, zegt Julie. “Het is heel lastig om kinderen met kanker goed te laten eten, vooral als je geen honger hebt en van sommige etensgeuren misselijk wordt. Maar wat ik hier proef is allemaal lekker en het is gezond.” Julie is een van de aanwezigen bij de proeverij afgelopen zaterdag in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Daar lieten chefkok Bart de Haan en zijn collega’s kinderen, ouders en medewerkers kennismaken met het voedingsconcept dat en de gerechtjes die zijn ontwikkeld voor het nieuw te openen medisch centrum. Bart: “Het is heel belangrijk dat het eten de juiste voedingswaarde heeft. Maar ook dat het aantrekkelijk en lekker is, zodat kinderen gaan eten en het niet bij een hapje blijft. Daarom betrekken we hen vanaf het begin bij de ontwikkeling.”

Er is veel lof voor de flexibiliteit binnen het concept, dat zich volledig richt op de voedingsbehoefte en eetwensen van het kind. Een uitkomst, geeft de vader van Tim aan. “Tim lust alleen hartige dingen tijdens de behandeling. Je bent al blij dat er dan überhaupt iets ingaat. Dat hij dan zelf kan beslissen wanneer hij wat kan eten is fantastisch. Ook de mogelijkheid om samen te koken vind ik super.” “Ja, dat was in mijn tijd wel anders,” zegt Julie. Julie is inmiddels achttien en werd op haar vierde en twaalfde behandeld voor leukemie. Ze is nu een van de leden van de KinderAdviesRaad (KAR) en vanuit die hoedanigheid aanwezig. Naast de KAR zijn er mensen van de Ondernemingsraad, de Cliëntenraad, de Vereniging van Ouders van Kinderen met Kanker (VOKK), oncologen en diëtisten uit het medisch centrum.

Kanjerkar
Binnen het concept speelt de gastvrouw of -heer een belangrijk rol. Op minimaal zes momenten van de dag bieden zij (kleine) gerechten aan door zelf naar het kind toe te gaan met de Kanjerkar. Het kind kiest ter plekke van de kar wat het wil eten en drinken. Voor kinderen met een slechte voedingstoestand zijn eiwitten en energie belangrijk voor herstel en kwaliteit van leven. Naast reguliere voeding, zoals een broodje kaas, zijn ook creatieve gerechtjes onderdeel van het assortiment op de kar. Denk aan een rainbow pizza met gekleurde groenten of een poffertjeslolly. Daarnaast kunnen ouders en kinderen de hele dag door gerechten en maaltijden bestellen uit het restaurant. Deze worden à la carte bereid en binnen een half uur geserveerd op de plek waar het kind/de ouder dat wil. Bovendien kan er samen gekookt worden in de ouderkeuken. 

Smaakvol met de juiste voedingswaarden
Bij de eerste kennismaking met Hutten, een aantal maanden geleden, hebben de kinderen, ouders en medewerkers al een aantal gerechten geproefd. Bart: “Vandaag is het de bedoeling dat we laten zien hoe we de aanbevelingen hebben vertaald in de recepturen, zodat we in het voorjaar een menukaart hebben met smaakvolle gerechten met de juiste voedingswaarden. Zo presenteerde ik de vorige keer een ‘Engels dropje’ met biet, wortel en knolselderij. Maar dat smaakte te veel naar aarde. Daarom heb ik deze nu gemaakt met biet, sinaasappel en aardbei.” Indra proeft zo’n Engels dropje. “Oei, dit is glibberig, maar wel heel lekker, ik neem er nog eentje.” Een van de moeders komt ook naar Bart toe om hem te complimenteren met het nieuwe recept: “Echt veel beter zo. Ook de broodjes waar de hamburgers op zitten trouwens. Daar zaten eerst granen op. Dat schrikt de kinderen af.” Bart: “Fijn dat mensen echt hun mening durven geven. We zijn met een missie bezig en zo voelt dat ook.”

Smaakcheck
Ondertussen is Indra met haar broer Yannick de Smaakcheck aan het doen bij Samantha Janssen, diëtiste van Hutten. De Smaakcheck is ontwikkeld in samenwerking met Foodsquad, het innovatiecentrum van Hutten, en dr. Peter Klosse die in 2004 promoveerde op de indeling van smaak in smaakstijlen aan de Universiteit van Maastricht. Met de Smaakcheck kun je je persoonlijke smaakprofiel vaststellen als bijvoorbeeld je smaak (tijdelijk) verandert door ziekte. Door antwoord te geven op een aantal vragen krijg je je profiel en kun je op een ‘smaakwiel’ zien welke producten nu bij je smaak passen. Yannick is klaar met de Smaakcheck. Hij heeft een filmend smaakprofiel, wat betekent dat hij van volle en romige smaken houdt. Hij tuurt op het smaakwiel. “Dat klopt wel, want ik hou van pasta en kaas.” 

Kids ontmoeten passie van de kok
Er komen deze middag nog veel meer gerechtjes voorbij, zoals een wrap met fallafelballetjes, een bulgursalade vol groente en cakejes van witte bonen. Yannick mag zelfs met Bart mee de keuken in om zijn eigen broodje hamburger te maken. Bart: “Het is eigenlijk een kipburger, gemaakt van Volwaard-kip, zonder zout en alleen met kruiden op smaak gebracht.” Onze visie is van betekenis zijn, maar wat je hier vandaag ziet is wat dat in de praktijk betekent. Yannick die de keuken in mag met Bart. De kids ontmoeten de passie van de koks. Het hart van Bart. Hier draait het allemaal uiteindelijk om.

In het voorjaar van 2018 opent het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie haar deuren. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via www.prinsesmaximacentrum.nl. Wil je meer weten over wat Hutten Care & Cure kan betekenen binnen jouw (werk)omgeving, neem dan gerust contact met me op.

Fotocredits: Ivar Pel Fotografie