Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Stress én geluk op de werkvloer?

Stress en geluk. Een grotere tegenstelling kun je je op het eerste oog niet voorstellen. Bij stress denken we aan een donker en energievretend scenario. Geluk associëren we met positiviteit, bloei en allemaal lachende gezichten. Toch kunnen deze twee niet los worden gezien van elkaar. Zo werkt dat niet in ons hoofd. En dus ook niet op de werkvloer. Hoe helpen we bij Hutten onze samenwerkers bij het vinden van de juiste balans en op weg naar meer geluk?

Zoals ik deze tekst nu netjes en gestructureerd onder elkaar schrijf, gebeurt dat in ons hoofd heel anders. Daarbinnen schieten we van links naar rechts en lopen er duizenden kruisverbanden die allemaal met waarnemen, interpretatie en gevoel te maken hebben. In de psychologie noemen we dat een 'wilde tijger'. Om de weg naar minder stress te gaan ervaren en meer werkgeluk te krijgen, doen wij er bij Hutten alles aan om onze samenwerkers hierbij te helpen. We mogen echter niet vergeten dat de zoektocht naar het ultieme geluk, onbegonnen werk is. Sterker nog, je wordt er alleen maar ongelukkig van. Wij hebben het als mens nodig om ook angst, pijn, verdriet en stress te ervaren. Het maakt ons scherp, attent, doelgericht en uiteindelijk effectief en vitaal.

Wat kun je als werkgever wel doen?
Maar hierin zit nu juist ook de crux! Mensen met veeleisend werk en weinig controle ervaren over het algemeen veel stress. Die stress kan weer leiden tot een slechte leefstijl, zoals slechter eten, roken, weinig beweging en weinig slaap. Deze aspecten vergroten de impact van stress. Het lichaam wordt minder vitaal en dat kan weer leiden tot zeer ernstige gevolgen zoals een beroerte. Zonder hier nu een heel medisch verhaal van te maken, zou ik graag willen inzoomen op de zaken die wij wél kunnen beïnvloeden om deze ellende te voorkomen.

De sleutel tot meer geluk
Het is mijn persoonlijke overtuiging, ervaring en waarneming dat mensen door te werken relaxter worden, minder stress ervaren en zich energieker en vitaler gaan voelen en uiteindelijk ook gelukkiger! Maar… jouw persoonlijke antwoord op een aantal vragen speelt hierbij een cruciale rol:

  • Heb ik het vak gekozen dat bij mij past?
  • Werk ik bij een bedrijf waar ik trots op ben?
  • Heb ik een leuk en goed contact met mijn collega's?
  • Heb ik invloed op of de regie over hoe ik dagelijks de dingen doe?

Ga dit eens bij jezelf na. Heel eerlijk! Hierin ligt namelijk de sleutel voor meer geluk en minder stress!

Geluk centraal
Natuurlijk speelt de relatie en de vertrouwensband met de leidinggevende ook een hele belangrijke rol. Dit is voor Hutten de reden om tijdens het twee jaarlijkse functioneringsgesprek (de VIP) het eerst te hebben over het werkgeluk. Hierin praten we over relaties, vitaliteit en zaken zoals zelfsturend vermogen. Wat ons betreft is dit dan ook het belangrijkste onderdeel van het gesprek. Hierbij wordt een basis gelegd voor contact, vertrouwen en hoe je als mens op de werkvloer staat. En leggen we met elkaar een basis voor minder stress.

Ten slotte hebben we bij Hutten nog allerlei tools en programma's die erop gericht zijn om het leven van onze samenwerkers beter, leuker en gelukkiger te maken: het loopbaankompas, Gelukkig! Een coach, het programma duurzame inzetbaarheid, ons huislabel De Guijt en gastvrijheidsarchitectuur. Wil je hier meer over lezen? Lees dan dit artikel. Op naar een wereld met minder stress!!

Wil je hier eens over doorpraten dan zou ik dat heel leuk vinden. Je kunt contact met mij opnemen via: pascal.verheugd@hutten.eu

Pascal Verheugd is HR-directeur bij Hutten.