Bedrijfswebsite Werken bij Hutten Puur Hutten De Verspillingsfabriek

Smaakwater lest de dorst en waarom water drinken sowieso goed voor je is

Bij Hutten gebruiken we sinds kort het wetenschappelijk onderbouwde voedingsmodel Food Coach om mensen te helpen naar een gezonder leefpatroon. De eerste stap daarvan is ‘Drink vooral water’. Nu de zomer er weer aankomt en de temperaturen hoger worden, is het extra belangrijk om je lichaam te hydrateren. Waarom is de inname van vocht nou zo belangrijk? En hoe kun je op een gezonde en leuke manier voldoende drinken? We geven je graag wat uitleg en praktische tips.

Het grootste deel van je lichaam (ongeveer 70%) bestaat uit vocht. Vocht is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen in de darmen, voor het transport van voedings- en afvalstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur. Het meeste vocht haal je uit wat je drinkt en een gemiddelde volwassene heeft daarvan 1,5 tot 2 liter per dag nodig. Drink je te lang niets, dan kun je uitdrogen.

Kun je te veel water drinken?
Bij warm weer, heb je meer vocht nodig. Drink dan 2 liter per dag, anders droog je uit. Te veel water is ook niet goed, je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Kinderen hebben bij extreme hitte ook meer vocht nodig, maar minder dan volwassenen. Aan je urine kun je zien wanneer je meer moet drinken, deze is dan vaak donker van kleur.

Waarom water?
Water, thee en koffie bevatten geen calorieën en die kun je dus het beste nemen. Sommige dranken zijn naast calorie- en suikerrijk ook schadelijk voor je gebit vanwege de zuurgraad, denk hierbij aan vruchtensappen, frisdranken of groentesap. Ga dus voor zo min mogelijk bewerkte dranken! En natuurlijk is het verleidelijk om een verfrissend biertje of een heerlijk koel glas rosé te bestellen op het terras. Bedenk dan dat je door alcohol juist meer vocht verliest dan je binnenkrijgt, waardoor je sneller uitdroogt.

Tips om meer water te drinken
Dan nu wat tips om het drinken van water aantrekkelijker en smaakvoller te maken:

  • Voeg fruit en zelfs groente toe aan je water, naast dat het lekker is, ziet het er ook leuk uit! Citrusfruit doet het altijd goed, maar denk ook eens aan aardbei, framboos, ananas, meloen of komkommer.
  • Combineer je fruit- of groentewater met kruiden en specerijen : aardbei met basilicum, sinaasappel met koriander of steranijs, watermeloen met munt, ananas met gember, komkommer met citroen en munt.
  • Maak ijsblokjes van kleine stukjes fruit en doe ze in je water, denk aan stukjes aardbei en limoen of vries hele vruchtjes in, zoals frambozen, druiven en blauwe bessen.
  • Zet een fles water in de koelkast en spreek met jezelf af om deze aan het einde van de dag op te hebben.
  • Zet een half literflesje met water op je bureau zodat je steeds (onbewust) een slokje neemt omdat het in het zicht staat.
  • Tot slot is het goed om je bewust te worden van het feit dat een glas frisdrank niks toevoegt aan je gezondheid. Het zijn alleen veel loze calorieën. Kies liever voor een gezonde snack, zoals een lekkere appel. Daar zit van nature ook suiker in, maar een appel zorgt ook voor vezels, vitaminen en mineralen.

Wil je meer lezen over wat je kunt eten voor een gezond leefpatroon, lees dan meer over de Food Coach. Ben je geïnteresseerd in zo'n vitale lunch in jouw bedrijfsrestaurant of wat de Food Coach voor rol kan spelen op jouw event? Neem dan contact op met Hanneke Kezer (Business Catering en Horeca) of Frits Kok (Meetings & Events).