Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Are you being served 2.0: tips voor de beste bubbels

Sommelier komt van het Oud-Franse woord dat 'last' of 'taak' betekent. In de kloosters was de sommelier dan ook belast met de verantwoordelijkheid voor de vaat, het servies, het linnengoed, het brood en natuurlijk de wijn! Deze taakomschrijving dekt behoorlijk de lading van wat ik doe en leuk vind om te doen. Nu we zijn beland in de feestmaand, komt natuurlijk de vraag: wat drinken we bij de verschillende gelegenheden en waarom? Graag geef ik je wat inzichten en deel ik een paar tips met je!

Het waarom is nogal veelomvattend en moeilijk uit te leggen. Met een wijn druk je namelijk zoveel meer uit dan alleen het drinken. Neem bijvoorbeeld Champagne, al dan niet een dure of een nepperd, zoals je in de volksmond nog wel eens hoort. Kijk, bij een feest hoort een feestelijke wijn, maar moet dat altijd een dure Champagne zijn waarvoor je veel betaalt voor alleen de naam? Of denk je buiten de zogenaamde box? Het aanbod uit de verschillende landen is heel groot, denk maar aan het aanbod aan Prosecco of Cava. Zelf heb ik Bohemian sekt ontdekt, een sekt uit Servie, die op dezelfde manier wordt gemaakt als Champagne, maar nog niet de status en dus de prijs ervan heeft.

Waar moet je op letten, is de volgende vraag. Veel is afhankelijk van je eigen smaak, maar ook die van je gasten en natuurlijk de gelegenheid. Bubbels zijn al lang niet meer alleen maar voor het aperitief. Je kunt ze ook heel goed drinken bij de maaltijd.

Prijs is een goede indicatie, maar let vooral op de benaming! 'Methode traditionelle', in de verschillende vertalingen, houdt in dat de wijn de tweede gisting op fles heeft gehad en dat daardoor de bubbels in de wijn zeg maar verankerd zijn. En dus is de bruis niet al na een slok verdwenen. Bij Prosecco moet je letten op de term Frizzante of Spumante. De Spumante heeft namelijk meer dan drie maanden in het vat gezeten en daardoor heeft die een feestelijker bubbel.

Ik besef mij heel erg goed dat er nog een heleboel te vertellen valt, maar dat zal ik houden voor een volgende keer, rest mij alleen nog te zeggen maak er een mooi feest van en geniet!