Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Belangrijke kost: doelgroepenvoeding uit de keuken van Hutten

Het is onze missie om het eten en drinken dat we onze gasten aanbieden gezonder en lekkerder te maken. We ontwikkelden een eigen voedingsleer die ervan uitgaat dat je voor je gezondheid het beste vers en onbewerkt voedsel kunt eten. En sinds een tijdje houden we ons ook bezig met doelgroepenvoeding: speciale voeding voor ouderen of mensen die ziek zijn bijvoorbeeld. We geloven dat goed eten kan helpen bij het herstel of zelfs het voorkomen van ziekten. Ik krijg regelmatig de vraag hoe Hutten daar dan aan bijdraagt.

Hutten is sinds een aantal jaren actief binnen de zorg en verzorgt bijvoorbeeld al het eten en drinken voor de patiënten en hun gasten in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Samantha Janssen is als diëtiste werkzaam bij Hutten: “Als je een ziekte of aandoening hebt, speelt je eetpatroon een nog grotere rol dan normaal. Uit onderzoek blijkt al dat goede voeding in ziekenhuizen belangrijk is. Mensen herstellen sneller en kunnen eerder weer naar huis. Wij proberen hieraan bij te dragen met een uitgebalanceerd menu en aangepaste voeding voor speciale doelgroepen: mensen met kanker, ouderen, mensen die een natriumbeperkt dieet moeten volgen en mensen met kauw- en slikproblemen."

Voeding voor mensen met kanker
Verschillende samenwerkers houden zich hier elke dag mee bezig. Neem Sander van de Laar, selected chef voor Hutten Food Care en Food Service. Hij ontwikkelde samen met diëtiste Micky Cromsigt gemalen en dik vloeibare voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen. In samenwerking met verschillende diëtisten, voedingswetenschappers en Stichting Voeding & Kanker Info heb ik zelf meegewerkt aan de ontwikkeling van oncologische voeding. Deze hapjes worden sinds april van dit jaar aangeboden in Bernhoven. Patiënten hebben vaak een veranderd smaakpatroon door de chemokuren. Wij willen graag dat zij door onze voeding weer zin krijgen om te eten, dat ze aansterken en zich fitter gaan voelen. De speciaal samengestelde hapjes zijn een bron van eiwitten en bezitten zoveel mogelijk een hoge energiedichtheid. Inmiddels hebben we aan ruim vijftig patiënten gevraagd hoe zij de hapjes ervaren. Onze smoothies doen het erg goed. Patiënten waren te spreken over de 'stevigheid' en de toegevoegde vezels. Ze vonden de voeding 'verrassend lekker' en met een score van een 8,6 is de panna cotta het favoriete hapje. Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan dat het voedingspatroon is veranderd door de oncologische voeding sinds de start van de behandelingen. En daar doen we het voor: als wij kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven voor kankerpatiënten, dan is ons doel bereikt.

Geen flauwe hap
Een andere doelgroep waarvoor Hutten voeding ontwikkelt, zijn mensen die het advies krijgen een natriumbeperkt dieet te volgen. Een dieet met minder zout dus. Samantha: “Een natriumbeperkt dieet kan om verschillende redenen geadviseerd worden, bijvoorbeeld bij een verminderde nierfunctie, een verhoogde bloeddruk (hypertensie), het vasthouden van vocht (oedeem), hartfalen of bij een zwangerschap." Samen met onze leveranciers zijn we bezig met de ontwikkeling van nieuwe kruidenmelanges met minder zout. En het mooie is dat we deze melanges niet alleen gaan gebruiken binnen de zorg. We willen al onze producten minder zout maken, dus die melange wordt de nieuwe standaard melange." Daarnaast is Scelta ook aan het ontwikkelen voor ons. Dit bedrijf maakt een smaakexcellerator van pure paddenstoelen waarmee het zoutgebruik tot 50 % verminderd kan worden zonder smaakverlies.

Supergezond menu
Ook voor de 'gewone' patiënt in Bernhoven doen wij ons best de menu's in de cyclus zo gezond mogelijk te maken. Samantha: “We geven in onze cycli aan welk dagmenu het gezondst is. Hierin zijn witte rijst en pasta vervangen door zilvervliesrijst en volkoren pasta. Groente zit niet in een saus en het vlees is zo onbewerkt mogelijk. Geen kipsaucijs, maar kip dus."

Voeding als medicijn
Binnen de zorg valt er nog een wereld te winnen als het om het belang van voeding en leefstijl gaat. Welvaartsziekten, zoals overgewicht, diabetes type 2, hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol nemen wereldwijd sterk toe. Dat komt onder andere doordat we te veel industrieel bewerkt eten. Met een pilletje van de huisarts pak je de oorzaak niet aan. Wel met gezondere voeding en een betere leefstijl. Bij Hutten blijven we deze ontwikkelingen op de voet volgen en hier actief een rol in spelen.

Meer lezen over onze visie op eten en drinken en onze voedingsleer? Neem hier eens een kijkje.