Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Bernhoven en Hutten verzorgen samen kookworkshop voor mensen met een stoma

Met ondersteuning van BBraun (Medische en farmaceutische producten) en Hoogland Medical (Stoma hulpmiddelen) vond onlangs een speciale middag plaats over voeding voor mensen met een stoma. Goede voeding is medebepalend voor de kwaliteit van leven met een stoma.

Initiatiefnemer Marjon Valk is stomaverpleegkundige in Bernhoven. Zij organiseerde de middag samen met cateraar Hutten en diëtiste Neeltje Nabuurs. De kookworkshop vond plaats in de keuken van Hutten in Veghel. Alvorens de gasten zelf achter het fornuis mochten, verzorgde Neeltje een lezing over de spijsvertering, over verschillende stoma’s en algemene voedingsadviezen.

Vervolgens mochten de deelnemers aan de slag met de opgedane kennis. Onder begeleiding van één van de koks van Hutten werden verrassende amuses bereid. Uiteraard werden die onder het genot van een drankje gezamenlijk genuttigd, waarbij de deelnemers met elkaar over hun ervaringen spraken. De middag werd afgesloten met een buffet. Dat hoefden de gasten overigens niet zelf te maken, maar werd verzorgd door Hutten.

Voor de liefhebbers één van de amuserecepten: 

Stoofpeertjes van witte wijn in witte wijngelei:

- 70 gram stoofpeertjes in kleine blokjes gesneden
- 36 cl witte wijn
- 43 gram suiker
- 4 gram rozemarijn
- 2 gram gelatine
- 12 gram aardappelzetmeel
- 80 cl rode wijnazijn
- 58 gram sjalotjes in ringen
- 19 gram suiker
- 7 gram kervel
- 52 gram plaatham

Leg de blokjes stoofpeer in een pan, voeg wijn, suiker en rozemarijn toe. Breng vervolgens aan de kook tot de peertjes beetgaar zijn. Haal de peertjes uit de pan, en doe in een glaasjes. Week de gelatine en voeg dit roerend toe aan het kookvocht tot de gelatine is opgelost. Giet de gelei nu in de glaasjes zodat de peertjes net onderstaan en laat opstijven.

Breng dan de rode wijnazijn aan de kook, voeg suiker toe en laat oplossen. Voeg de sjalotringen toe. Maak het aardappelzetmeel aan met een beetje water. Als de wijnazijn met sjalotten voor ¾ is ingekookt, bindt het dan met het aardappelzetmeel en laat een minuutje doorkoken.

Snij de plaatham in dunne plakken. Doe de sjalotcompote over de stoofpeertjes in gelei in het glas, leg de plakjes ham erop en serveer af met een blaadje kervel.