Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Bij kwekerij Osdorp is niemand verplicht om te werken en dat werkt

"Een nieuwe held van De Guijt presenteren is natuurlijk elke keer weer mooi. Maar bij deze held voelt het extra bijzonder, omdat de filosofie gewoon zo goed past bij die van Hutten." Onze inkoper Tjeerd Nuijen kwam begin maart in contact met Kwekerij Osdorp in Amsterdam en was meteen onder de indruk van het verhaal van eigenaar Jeroen Rijpkema. "Hij probeerde me nauwelijks zijn producten onder de aandacht te brengen en te verkopen, Jeroen vertelde alleen maar over zijn bijzondere medewerkers."

Bij Kwekerij Osdorp werken mensen die om wat voor reden dan ook buiten de samenleving zijn gevallen, zoals dak- en thuislozen. De medewerkers worden met busjes opgehaald in Amsterdam en krijgen op de kwekerij een warme lunch. Het personeel is niet verplicht om te werken en wordt op geen enkele wijze onder druk gezet. Hierdoor wordt het werk door relatief veel mensen gedaan. Elke week wisselt het team en geen dag is de bezetting hetzelfde. Toch zijn de meeste medewerkers heel graag op de kwekerij. Tjeerd: "Het draait voor Jeroen niet om veel geld verdienen, maar om het bieden van een 'thuis' aan de medewerkers. Mensen helpen. Vaak hebben ze alleen de kwekerij als stabiele factor in hun leven. Jeroen: "Het zou mooi zijn als het beetje geluk dat zij vinden bij Kwekerij Osdorp hen uiteindelijk op weg kan helpen naar een stabieler leven of een terugkeer in de maatschappij."

Problemen door wegvallen La Place
Het was een van de 'oud-inkopers' van La Place die Tjeerd op het spoor bracht van Kwekerij Osdorp. "Hij vertelde me over de kwekerij en de bijzondere manier van werken. Dat die zo goed past binnen het gedachtegoed van Hutten. Bovendien ging het hem aan het hart dat de kwekerij door het faillissement van V&D opgezadeld werd met een fors probleem. Daardoor viel namelijk La Place voor een groot deel weg, een keten waar de kwekerij al jaren aan leverde. Het wegvallen van al die volumes, met de plantjes al in de grond, bracht de kwekerij in moeilijkheden."

Aubergines en puntpaprika's van De Guijt
"Nadat ik voor de eerste keer bij Jeroen was geweest, wist ik dat ik hier iets mee wilde doen", vervolgt Tjeerd. "De waardes van waaruit Jeroen onderneemt, sluiten echt goed aan bij Huttens bedoeling om van betekenis te zijn voor de maatschappij. Met zijn wijze van produceren bleek hij ook prima te voldoen aan de eisen die wij stellen met De Guijt. Kwekerij Osdorp gaat zuinig om met energie, gebruikt geen bestrijdingsmiddelen en heeft een gezonde manier van produceren hoog in het vaandel staan. De groenten zien er goed uit en voor een aantal producten hadden we nog geen De Guijt-held. Ondanks de bijzondere teeltwijze biedt Kwekerij Osdorp een prima prijs. Inmiddels is de certificering rond en nemen we aubergines, puntpaprika's en diverse tomatensoorten af."