Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Column: ​Een pot nat

De laatste maanden zie ik een lichte, maar verwachte verschuiving in bedrijfscateringland. De opdrachtgever heeft uitgevonden dat je beter je dienstverlening op het gebied van catering, schoonmaak, conciërge, parkeren, receptiediensten kunt bundelen. Op zich valt er wat voor te zeggen, misschien is het wel leuk zelfs. Echter, in onze eerste trajecten was het duidelijk dat het gaat over vier zaken namelijk; prijs, prijs, prijs en prijs.

Als cateraar word je dan platgebeld door facilitaire dienstverleners om samen te werken. Je doet een voorstel met meerdere partijen, goed over nagedacht, efficiënt, kwalitatief, noem maar op. Je wordt uitgenodigd en mag een tweede voorstel maken, maar dan moet er wel 30% af. Je dacht dat jij de enige was, maar vier anderen mogen opnieuw huiswerk doen.

Wij waren gedesillusioneerd, we hadden nog wel met onze schoonmaker nagedacht over de meest fantastische plek om een grote boodschap te doen. Hoe zou dat eruit zien? Wat zou je daar lezen? Een verwarmde bril, een korte humoristische film, de geur van duizend bloemen, de parfum, het gastendoekje en een energierijke spreuk als je het toilet verliet. We maakten van het toilet a ’place to be’ en maakten ons zorgen of het bedrijf wel zou accepteren dat deze ‘druk experience’ iets meer tijd kost. Nee, het stond inderdaad niet in het 476 pagina’s tellende aanbestedingsdocument, daar stond alleen dat je 54 seconden kreeg om het toilet schoon te maken als deze vuil was. We scoorden slecht, want we hadden niet de vraag binnen de lijntjes beantwoord. Ze hadden er wel smakelijk om gelachen en ze wilden wel eens weten wie Hutten dan wel niet was?

Aanbieden in Multi Services biedt volop kansen, vermits het onderscheidend vermogen niet aangetast wordt. Laten we in cateringland nog een beetje onderscheidend vermogen hebben, in de overige diensten is dit nagenoeg verloren gegaan. Mijn grote zorg is dan ook dat we in de hoofden van onze zeer gewaardeerde opdrachtgevers een andere ‘drive’ moeten laden dan die van kostenbesparing, anders gaan we straks ook keurig offertes inleveren waar we van een intermediair een target krijgen om een broodje kaas in 21 seconden af te werken.

Mijn oproep is dan ook aan alle facilitaire dienstverleners en intermediairs om massaal via allerlei media artikelen te genereren met als hoofddoel de toegevoegde waarde laten zien. Wat goede schoonmaak doet, of een gastvrije ontvangst of een goed parkeerbeheer. Ik vrees dat we anders afstevenen op het feit dat je bij inhuur van een conciërge twee kratten Heineken moet gaan leveren.