Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Column: ​The positive train

De laatste dertig jaar zijn we gaan geloven dat ondernemen gaat over geld verdienen. Degenen die ooit een onderneming zijn gestart, weten dat ondernemen gaat over iets willen bijdragen aan, over passie en relevant willen zijn. Geld verdienen is dan ook een resultante van dit ondernemerschap. Helaas zijn we dit om gaan draaien met de crisis als gevolg.

Waarom relevant zijn? Omdat ieder mens zoekt naar de waarheid van ZIJN bestaan, naar erkenning en waardering. Als je zelf onderneemt, kun je stellen dat jouw eigen talent wordt gewaardeerd, dat jij maximaal BENT. In mijn onderneming gaat het over selecteren van talent, laten ontdekken van eigen talent en het ondersteunen van talent. 

Voorbeeld: Iemand die bij Hutten komt werken kan op basis van wat hij allemaal heeft geleerd over 1.50 meter springen. Wij dagen hem uit om uit te zoeken hoe hoog of hoe ver dat hij kan springen of misschien zelfs wel tot hordelopen en 10 kampen. We laten hem ontdekken hoe het is om over 1.60 te springen, hoe het applaus voelt als hij over 1.65 is gesprongen en geven een waanzinnig compliment als hij 3 x de lat eraf heeft gesprongen bij 1.71.

Wij leggen niet de lat, wij bepalen niet of hij hoog springen leuk vindt, maar daar waarbij talenten de kans krijgen om zich te ontplooien, bereiken ze de hoogste staat van ZIJN, ze voelen zich maximaal gewaardeerd. In mijn beleving gaat een bedrijf dus over talenten die hun competenties maximaal inzetten voor opdrachtgevers. Niet voor mij, maar voor hun zelf.

Het denken in operational excellence heeft ons veel gebracht, maar heeft ook veel talent kapot gespeeld. Er is veel creativiteit verloren gegaan. In deze tijd van grote veranderingen en aanpassingen hebben we juist dit talent nodig om te kunnen groeien. Moderne talenten willen bijdragen aan, zingevend zijn, ze begrijpen hun verantwoordelijkheid en willen kunnen groeien. De kunst van ondernemen is om vertrouwen te geven, ruimte te geven en vertrouwen erin te hebben. Wat we ervoor terug vragen is dat degene de ruimte bespeelt en erover communiceert. In mijn bedrijf gebeuren iedere dag verrassende dingen die ik niet kan bedenken, we groeien gemiddeld 12% per jaar en hebben veel voor elkaar over.

Als ondernemer ben je eigenlijk bezig om veel positieve stationnetjes te bouwen, stationnetjes waar het leuk is, waar mensen kracht en inspiratie door krijgen. Komt iemand dan toch in ‘the negative train’ terecht (onvermijdelijk) dan proberen we slimme wissels te leggen zodat de samenwerker kracht kan opdoen op het stationnetje om vervolgens weer op ‘ the positive train’ te stappen.