Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Dat smaakt als muziek in je oren

De context waarin je je bevindt, bepaalt voor een groot deel wat je kiest om te eten en hoe je de smaak ervan ervaart. De omgeving, zoals een restaurant of een vliegtuig, en de look en feel van het totaalconcept spelen hierbij een hele belangrijke rol. Maar omgeving of een bijzondere presentatie zijn niet meer voldoende om de gast van nu te beïnvloeden. Mensen zijn op zoek naar nieuwe ervaringen. Lees hoe British Airways en restaurantketen ‘Ne Timeas’ hierop inspeelden.

British Airways ‘Sound Bite’

Tijdens het vliegen, neemt je smaakvermogen tot wel 30 % af. Daarom bedacht British Airways een manier om de smaakbeleving van haar gasten te versterken en introduceerde het ‘Sound Bite’ menu. De vliegmaatschappij stelde haar maaltijden op een nieuwe manier samen, namelijk aan de hand van rock- en popmuziek.

De combinatie van muziek en eten is gebaseerd op een studie uitgevoerd door professor Charles Spence en zijn team van de Oxford University. Hij stelt in dit onderzoek dat bepaalde muziek invloed heeft op de menselijke smaakpapillen. Dit zogenaamde ‘Sonic Seasoning’ zorgt ervoor dat men in staat is om 10% meer zoete of zoute smaken te proeven.

Voor Brititsh Airways reden genoeg om deze unieke methode toe te passen op lange afstand vluchten. Het ‘Sound Bite’ menu bestaat uit diverse (Britse) gerechten gecombineerd met muziek van wereldartiesten, waaronder Paolo Nutini, Coldplay en Madonna. De keuze voor deze artiesten hangt nauw samen met de gerechten, waarbij chef Mark Tazzioli is uitgegaan van het principe dat het land van herkomst van het gerecht en de artiest overeen horen te komen.

Ne Timeas

Een ander voorbeeld van de combi food en muziek is de ‘Ne Timeas’ restaurantketen uit San Francisco. Elk restaurant binnen deze formule heeft een eigen ambiance met een specifiek design en doelgroep. Op basis van deze uitgangspunten is er een speciale albumlijst samengesteld door muziekspecialisten die precies passen bij elk concept.

Elke avond worden er in ieder restaurant diverse albums afgespeeld met een bijpassend menu. De gasten zien op de menukaart welke nummers van de afspeellijst te horen zullen zijn tijdens het diner. Een compleet diner duurt dus ook even lang als de afspeeltijd van het album. En wanneer een album afgelopen is, wordt er simpelweg een nieuw album ingezet en worden de menu’s aangepast. Zo beleven de gasten een unieke ervaring en worden ze verrast, ongeacht het moment waarop ze dineren..

Dit zijn slechts twee bijzondere concepten die een nieuwe kijk geven op het maken van onverwachte en bijzondere combinaties in de food-wereld. Ze passen helemaal in de huidige tijdsgeest waarin mensen steeds meer op zoek zijn naar nieuwe verbanden, bijzondere ervaringen en emotionele betrokkenheid.

Via:

British Airways High Life (http://highlife.ba.com/News-And-Blogs/To-Fly-To-Serve-Blog/Sound-bites-on-flights.html)

Ne Timeas (www.netimeas.com)