Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

De culinaire mix van Hendriks #4

Februari. Nieuwjaar lijkt alweer lang geleden, de goede voornemens die ik had gemaakt voor 2017 vertonen de eerste barstjes. Ik heb de lat (weer) te hoog gelegd en mijn lijstje met goede voornemens blijkt moeilijker haalbaar dan ik in eerste instantie had gedacht. Natuurlijk stond 'gezond eten' ook op het lijstje. En die staat gelukkig nog wel. Bovendien hoeft gezond helemaal niet moeilijk of kostbaar te zijn, kijk maar naar mijn receptuur van gepekelde ijsbergsla!

Dit was mijn uitgangspunt voor de uitzending van de rubriek Smakelijk van Omroep Brabant van afgelopen 4 februari. In die rubriek behandelen vier chefkoks uit Brabant een streekproduct en vertellen zij waarom juist dat product zo goed en mooi is. De vier koks wisselen elkaar af waardoor ik om de vier weken een ander ingrediënt in het zonnetje zet! Afgelopen zaterdag had ik voor de ijsbergsla van onze De Guijt-heldin Jolanda Nooijen uit het dorp Zeeland gekozen!

Luisteren naar de natuur
Kwaliteit staat op nummer 1 bij Jolanda. Ze teelt in Zeeland alleen eersteklas producten voor consumenten. De overige producten worden versneden. Haar bedrijf is dan ook gecertificeerd met het Milieukeur! Alsof dat nog niet goed genoeg is, leggen ze zelf de lat nog hoger. Zo luisteren ze naar de natuur en komen ze pas op de percelen als die het toelaat. Ze laten de producten hun gang gaan, zoals Moeder Natuur het heeft bedoeld. Voordat er bestrijdingsmiddelen worden ingezet, wordt het ongedierte geteld, zodat er met minimale middelen kan worden bestreden.

De sla wordt met de hand geoogst en ligt binnen een uur opgeslagen. Een vacuümkoeler zorgt ervoor dat de koelketen niet onderbroken wordt. Gewoonweg weer een topproduct uit Brabant dus!

Kimchi_2_.JPG

Gepekelde ijsbergsla

Wat heb je nodig:

  • 1 IJsbergsla
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl rode currypasta
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 dl sushi azijn
  • 10 gram verse gember
  • zout
  • limoenrasp

Zo maak je het:
Breng alle ingrediënten behalve de ijsbergsla aan de kook. Giet deze massa à la minute over de ijsbergsla. Laat de ijsbergsla 10 minuten marineren en serveer direct.

Zo eet je het:
Met rauwe tonijn, zalm of ceviche.
Met gegrilde coquilles.
Met kip tandoori en yoghurtsaus.

Wil je de uitzending van 4 februari terugluisteren? Dat kan via deze link (na 40 min.):

Smakelijke groeten,

Joris Hendriks