Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

De culinaire mix van Hendriks #7

Frank van den Broek uit Heeswijk Dinther teelt bramen, rode bessen en frambozen. Bij Hutten nemen we deze met trots af. Het bedrijf bevindt zich op een steenworp afstand van onze centrale keuken in Veghel en dat maakt het qua vervoer, foodmiles en CO2-uitsstoot al interessant. Afgelopen zaterdag heb ik dan ook deze boer in de schijnwerpers gezet in de rubriek 'Smakelijk' van het radioprogramma 'Lekker Weekend' op Omroep Brabant. Het programma waarin elke week een chef-kok vertelt over een Brabants streekproduct.

In de week voor de uitzending leg ik altijd even contact met de betreffende boer waarvan ik het product graag wil bespreken. Ik kan natuurlijk een heerlijk recept maken, maar om wat meer achtergrondinformatie te krijgen kan ik het beste praten met de experts zelf. Zij zijn natuurlijk de specialisten! Zo vertelde Frank me dat hij niet teelt op kwantiteit, maar op smaak en kwaliteit. Bij Hutten krijgen we, omdat we zo dichtbij de bron zitten, fruit dat langer aan de plant blijft hangen dan klanten die verder weg zitten met hun bedrijf. Het fruit dat langer aan de plant hangt, heeft meer voedingswaarde en smaak!

Ook heeft Frank van den Broek zijn fruitgaarden omringd met elf boomsoorten om de biodiversiteit rondom zijn kwekerij te stimuleren. De insecten zorgen namelijk voor de bevruchting van het fruit en daarmee voor bramen, frambozen en rode bessen om van te watertanden!

Pavlova
De beroemde Pavlova is een taart gebaseerd op meringue en genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Het dessert zou gemaakt zijn ter ere van deze danseres tijdens of na een van haar tournees door Australië en Nieuw-Zeeland in de jaren '20 van de vorige eeuw. De taart is een populair gerecht en een belangrijk onderdeel van de gastronomie van zowel Australië als Nieuw-Zeeland. Omdat ze eenvoudig te bereiden is, wordt ze veel opgediend bij feesten en op feestdagen.

Recept: Pavlova met rood fruit
(voor 4 personen)

  1. Klop 6 eiwitten luchtig en voeg geleidelijk, al mixend, 300 gram suiker toe.
  2. Klop net zo lang tot het eiwit stevige pieken vormt.
  3. Meng 1 eetlepel maïzena met 1 eetlepel azijn en meng het door het eiwitschuim.
  4. Maak op de bakplaat 4 pavlova's van het eiwitschuim en laat ze 2,5 uur drogen in de oven op 120 °C.
  5. Laat de pavlova's in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen.
  6. Leg ze direct na het afkoelen op een schaal om breken te voorkomen.
  7. Maak het fruit schoon.
  8. Klop 500 ml slagroom met 40 gram suiker lobbig. Verdeel de room en het fruit over de pavlova's en serveer direct.

Het zoete van de Pavlova combineert heerlijk met het friszure van het fruit. Dit maakt het tot een hemelse combinatie!

Wil je de uitzending van 6 mei terugluisteren? Dat kan alleen nog deze week via deze link (na 39:32 minuten):

Smakelijke groeten,

Joris Hendriks