Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

De culinaire mix van Hendriks #9

Zaterdagochtend, het begint nu al een klassieker te worden. Om 10:30 uur wachten op een telefoontje van Omroep Brabant voor alweer de negende editie van de radiorubriek 'Smakelijk' in het programma 'Lekker Weekend'! De ophokplicht is sinds een goede maand voorbij, tijd dus om de eieren van Rondeel en onze De Guijt-heldin Els van de Ven eens in de spotlight te zetten!

De kip is een sociaal dier dat van nature in een bosrijk gebied leeft. In het gras vindt ze insecten en wormen, in het zand kan ze stofbaden en op hoger gelegen delen kan ze op de uitkijk staan voor vossen of roofvogels. Kippen zijn van nature 95% van hun actieve tijd bezig met eten en eten vergaren, dat wil zeggen: scharrelen.

Baden in zon en stof
Rondeel heeft met een rand bod rondom het buitenverblijf een ideale situatie gecreëerd voor de kippen. In de bosrand zijn boomstronken geplaatst en ligt een lekker pak natuurlijke bodembedekking waarin de kippen heerlijk zonnebaden. Het buitenverblijf is voorzien van kunstgras waardoor de kippen in elk jaargetijde kunnen scharrelen. Dagelijks strooit de boer graan in het dagverblijf. Dit vinden kippen erg leuk en het zet ze aan tot scharrelen.

Kippen voelen zich het fijnst bij temperaturen tussen de 18 en 27 graden Celsius en als zij zelf kan kiezen voor warmere en koelere plekken. Net als in hun natuurlijke omgeving hebben kippen behoefte aan het juiste licht op het juist moment. Scharrelen en stofbaden doen ze het liefst in het licht, terwijl ze om te rusten en hun eitje te leggen een schemerige omgeving opzoeken. Kippen kunnen niet goed zien in het donker en gaan tijdens de schemering dan ook op zoek naar een veilig plekje voor de nacht.

Drie sterren Beter Leven Keurmerk
Dat Rondeel tegemoet komt aan de natuurlijke behoeften van kippen is gewaardeerd door de Dierenbescherming met het toekennen van drie sterren van het Beter Leven Keurmerk. Dit is het hoogst haalbare aantal sterren en het staat gelijk aan biologische pluimveehouderij. De Dierenbescherming kent sterren toe aan organisaties die ten aanzien van dierlijke productie een aanbeveling en voorloper zijn op het gebied van dierwelzijn. Hierdoor moedigen zij producenten van dierlijke producten aan om zich te bekommeren om dierwelzijn.

Bijzonder voer voor lekkere eitjes
Gezondheid is uiteraard erg belangrijk, zeker wanneer de kip eitjes produceert die worden opgegeten door de mens. Het is essentieel dat gevaren, zoals vogelpest van wilde vogels, dioxine uit de grond, ziekmakende stofjes in de lucht en andere gevaarlijke stoffen niet bij de kip komen.

Het voer van de Rondeel-kippen is van een hoge kwaliteit en wordt met zorg geselecteerd. Hierdoor hebben de eieren een heerlijk volle smaak en een mooi gekleurde dooier. Het uitgebalanceerde voer bestaat voor meer dan de helft uit granen. Daarnaast zijn alle grondstoffen in het voer geproduceerd zonder dat gebruik gemaakt is van gentechnieken. Het voer is GMO-vrij!

Recept Sabayon (basis voor 4 personen)

Je gebruikt een helft van een ei als dopje om de andere ingrediënten mee af te meten.

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 4 halve dopjes met kristalsuiker
  • 4 halve dopjes wijn/champagne

Werkwijze

  1. Breng een pan met water aan de kook
  2. Zet een bekken/pan zonder scherpe randen bovenop de pan kokend water
  3. Splits de eieren en houd een dopje apart om de suiker en wijn mee af te meten
  4. Voeg alle ingrediënten toe in de pan en begin te kloppen met een garde
  5. Klop tot een schuimige massa
  6. Serveer bovenop seizoensfruit in een diep bord of wijnglas

Variatietip: het is nu kersentijd! Gebruik in plaats van wijn eens kriekbier en als seizoensfruit verse kersen. Heerlijk met een bolletje kaneelijs!

Smakelijk!

De uitzending terugluisteren doe je hier: