Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

De Smaakmeester #1: Robert van Kruijssen

Oprechte gastvrijheid en ambachtelijk koken. Dat is Hutten al 90 jaar toevertrouwd. In de serie De Smaakmeester maak je kennis met de bevlogen, getalenteerde en vastberaden smaakmakers van Hutten. Deze keer: Robert van Kruijssen, chef-kok bedrijfscatering bij Koppert Cress in Monster.

Chef-kok, hbo-opgeleid in voeding en toxicologie, docent… Robert van Kruijssen heeft veel in zijn mars. En het mooie: bij Rob & Bob Fair Food, het bedrijfsrestaurant van Koppert Cress in Monster, kan hij met al deze skills uit de voeten. In het restaurant wordt gekookt in de traditie van Dutch Cuisine. Directeur Rob Baan van Koppert Cress wil hiermee het meest gezonde bedrijfsrestaurant van Nederland neerzetten. Dutch Cuisine is opgericht door een aantal bevlogen mensen uit de culinaire top van Nederland. Een nieuwe eetcultuur is het doel. Daarin is ruimte voor veel meer groenten op de borden en een stuk minder vlees en vis. Nederlandse seizoensproducten krijgen de hoofdrol en er worden geen kunstmatige toevoegingen gebruikt.

#omdenken
“Dutch Cuisine vraagt een andere manier van denken,” legt Robert uit. “Waar de meeste koks vis of vlees kiezen en dan iets erbij, zijn bij ons groenten en volkorenproducten leidend. Daar bouwen wij een gerecht op en dat toppen we af met eiwit. We houden 80 % groente en 20% eiwitten aan in een gerecht. Een lunchgerecht bevat daardoor minimaal 150 gram groente en bijvoorbeeld maar 30 gram vis of vlees. We gebruiken niets dat bewerkt is, geen suiker en zelfs geen ham. Natrium beperken we zoveel mogelijk. We brengen gerechten op smaak met kruiden en cressen. Cressen zijn echt heel gezond. Wist je dat in broccolicress net zoveel vitamines zitten als in de volgroeide stronk?”

#omslag
Koken heeft Robert van geen vreemde. “Mijn moeder was ook cheffin en heeft het cateren zo ongeveer uitgevonden in Leiden. Op mijn achtste stond ik al kroepoek te bakken bij een Chinees restaurant omdat mijn moeder zich die keuken eigen wilde maken. Op haar fiets trok ze door Leiden om te koken bij de professoren thuis. Zelf werk ik vanaf mijn veertiende in de horeca. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in wat voeding doet in je lijf. Toch heb ik niet altijd zo bewust geleefd. In mijn vorige baan werkte ik 80 tot 90 uur per week. Ik raakte overwerkt en depressief. Die depressie bleek mede veroorzaakt door diabetes type 2. Ik wilde geen medicijnen, maar het op eigen kracht proberen. Ik meldde me ziek en stapte op mijn fiets naar Spanje. In zes weken tijd viel ik 16 kilo af en daalde mijn suiker naar normale waarden. Terug thuis solliciteerde ik naar een andere baan met meer regelmaat. Zo ben ik bij Hutten terechtgekomen.”

#onderwijs
Ik vind dat er veel meer aandacht voor voedingsleer moet komen. Als eerste in de koksopleiding. Je leert er te koken op smaak en uiterlijk, maar niet of te weinig wat ingrediënten doen in je lichaam. Ik volgde een hbo-opleiding voeding en toxicologie, maar we weten ook zoveel nog niet over voeding. Ik probeer mijn kennis zoveel mogelijk te delen. Hier bij Rob & Bob Fair Food krijg ik de kans klinische lessen en kooklessen te geven. Zo kunnen mensen ook thuis aan de slag met deze leefstijl. En ik werk aan een kookboek met recepten volgens Dutch Cuisine, heel leuk.”

Wil jij ook zo'n vitale lunch elke dag? Neem dan contact op met Hanneke Kezer, ze vertelt je graag over de mogelijkheden van Hutten Business Catering & Horeca.

Meer weten over Dutch Cuisine? Kijk dan eens op www.dutchcuisine.nl