Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek
Header Blog Hutten 1800x600 33 hashd91b91cbf6dbff0e

De Smaakmeester #5: Satka Cosic

Oprechte gastvrijheid en ambachtelijk koken. Dat is Hutten al 90 jaar toevertrouwd. In de serie De Smaakmeester maak je kennis met de bevlogen, getalenteerde en vastberaden smaakmakers van Hutten. Deze keer: Satka Cosic, chef-kok bedrijfscatering bij Asics in Hoofddorp.

De koks van Hutten komen letterlijk uit alle windstreken en iedereen neemt vanuit zijn of haar ‘wereldkeuken’ een dosis kennis, ervaring en inspiratie mee. Een van deze koks is Satka Cosic uit Bosnië. Zo’n achttien jaar geleden kwam ze naar Nederland met het idee hier een maand of vier te blijven. Het werden zes jaar en net toen ze op het punt stond terug naar haar vaderland te gaan, was de relatie met haar Nederlandse vriend zo serieus geworden dat ze besloot te blijven. Inmiddels is deze vriend haar echtgenoot en hebben ze samen een zoontje van negen. 

#Baan
“Ik was 26 toen ik naar Nederland kwam,” vertelt Satka. “Bij mij in de familie in Bosnië doet iedereen wel iets in de horeca, een aantal heeft een restaurant of is ondernemer. Van kleins af aan help ik dus al veel mee. Koken was altijd al een passie, maar ik had er nooit bij stilgestaan dat ik kok kon worden. In Nederland ben ik in de bediening gaan werken, maar ik stond meer in de keuken te helpen dan in het restaurant zelf. Toen bedacht ik me dat ik misschien beter een opleiding kon gaan volgen. Ik ging naar het ROC in Amsterdam, waar ik mijn diploma tot kok en leermeester haalde. Ik weet mijn eerste baan als kok nog goed, het was bij een hotel in Amsterdam. Die eigen verantwoordelijkheid, wat voelde dat lekker. Ik kon mijn eigen ding doen.” 

#Basis
“In mijn kookstijl zie je de Mediterraanse keuken terug. Daar ligt toch wel mijn voorkeur. Wat ik dus altijd in huis heb zijn ui, knoflook, boter en verse kruiden. Ik hou van alle kruiden: rozemarijn, tijm, peterselie, salie, basilicum, koriander. En bij het koken zijn mijn messen onmisbaar. Ik heb er thuis best veel, terwijl ik toch altijd dat ene grote koksmes pak waarmee ik gewend ben te snijden. Sowieso heb ik een liefde voor keukenspullen. Ik kan uren shop in een kookwinkel. Mijn man klaagt er wel eens over. Dan vraagt hij: heb je nu nog niet genoeg pannen?” 

#Bouillon
“Thuis ben ik ook degene die kookt. We hebben een druk leven en ik vries dus veel in. Zo ligt er altijd zelf getrokken bouillon in de vriezer als basis voor goede soep. Mijn man en zoon zijn goede, maar kritische eters. Mijn zoon is ook wel een beetje verwend met mij als kok, hij is niet gewend aan aardappelen, groente en vlees. Ik experimenteer vaak, bijvoorbeeld met Indische gerechten. Daarvoor worden veel meer ingrediënten gebruikt dan in de Mediterraanse keuken. Ik maak ook graag deeggerechten, zoals brood. Met deeg kun je zoveel kanten op. En voor mijn gasten bij Asics bereid ik graag vlees aan een groot stuk.”

#Bosnië
“Twee à drie keer per jaar gaan we terug naar Bosnië, naar ons huis daar en naar mijn moeder en drie zussen. Ik hou veel van mijn familie en Bosnië is een prachtig land. Ik kook daar ook altijd veel. Je hebt daar weer hele andere producten en alles is biologisch, veel verser en smaakvoller. Zo heeft mijn zus in haar moestuin een poeltje water met brandnetels erin. Met dat water bespuit ze haar groente: het is een natuurlijke ‘pesticide’. Hoe biologisch wil je het hebben? In de winter is er nauwelijks vers eten, dus we maken in de zomer veel in. Ik ga altijd met een lading jams en spreads weer naar huis.”

#Blij
Inmiddels werkt Satka bijna zeven jaar bij Hutten. Ze begon als zelfstandig werkend kok en stond op veel grote locaties, zoals LGI, Cargill en Nike. Inmiddels is ze de chef bij Asics en daar heeft ze het enorm naar haar zin. “De locatie is niet heel groot, maar ik heb hier alle vrijheid om van alles te maken. Dat vind ik heel belangrijk. Ik krijg vaak complimenten en mensen vragen me ook om recepten. Dan weet ik dat ik het goed heb gedaan. Als je met liefde en passie kookt, proef je dat.”