Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek: nieuwe bestemming voor ‘onverhuurbaar’ pand

Het is alweer even geleden dat we de start van de Verspillingsfabriek aankondigden. In de afgelopen maanden zijn we keihard aan het werk geweest en hebben we flinke stappen gezet. We hebben een pand, een directeur, een merknaam voor onze eigen productlijn, zijn bezig met de voorbereidingen voor de inrichting, het uitzoeken van de beste apparatuur, het selecteren van top chefs met de juiste vakkennis, het werven van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en hebben heel veel gesprekken met partijen die een rol kunnen gaan spelen in de Verspillingsfabriek. Graag geven we je een update!

Als eerste stellen we graag Corien Poederbach voor, zij is sinds 1 oktober 2015 aangesteld als directeur van de Verspillingsfabriek. Corien heeft haar sporen in de food sector verdiend. Zo was ze onder andere Directeur Productiebedrijven (KoelversGroep en Medirest Amsterdam) bij Compass. Ze ziet haar nieuwe baan op meerdere fronten als een uitdaging: 'Ik vind het geweldig dat ik de kans krijg om voedselverspilling grootschalig aan te pakken. De aansluiting bij wat Hutten doet, maakt het op meerdere manieren echt zinvol. Op culinair gebied, dat we dus producten gaan maken die gezond en eerlijk zijn, zonder kunstmatige toevoegingen en dat we dit aangaan met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik heb er heel veel zin in.' Corien is sinds oktober met veel verschillende partijen in gesprek: 'We worden benaderd door grote partijen met enorme reststromen, zo sprak ik laatst een teler van spruiten die 12.000 kilo in vijf weken moest weggooien. We verwachten vanaf half december te kunnen gaan draaien en starten met soepen, sauzen en ragouts. De verwachting is dat we volgend jaar zo'n 50 tot 60 mensen aan het werk hebben in de fabriek.'

FOOD360
Dit alles gebeurt vanuit een gedeelte van het oude distributiecentrum van DHL in Veghel, op een steenworp afstand van het huidige hoofdkantoor van Hutten. Op een deel van dit immense terrein verrijst FOOD360, een innovatief gebouw en platform waar naast de Verspillingsfabriek en het al bestaande innovatienetwerk Foodsquad in de toekomst ook andere initiatieven de ruimte krijgen. We hebben bewust gekozen voor dit 'onverhuurbare' pand als bestemming voor FOOD360 en de Verspillingsfabriek. We schrijven geen voedsel af, maar proberen dat zo hoog mogelijk op te waarderen. We vinden dat je zo ook tegen bestaande bouw aan kunt kijken. Waarom iets afschrijven dat met de juiste aanpassingen een zinvolle bestemming krijgt?

Nieuwe productlijn: Barstensvol
Met deze keuze komt de Verspillingsfabriek als entiteit los te staan van Hutten. Dat benadrukken we hier graag nog even. Hutten heeft namelijk al een duurzaam huismerk: De Guijt. Dagelijks leveren de helden van De Guijt, onze vaste leveranciers en boeren, topproducten aan. Met deze pure ingrediënten bereiden we elke dag in onze ambachtelijke keuken aan de Mounbattenweg in Veghel verse, smaakvolle en gezonde producten, vrij van schadelijke e-nummers en met minder zout, suiker en vet. In de Verspillingsfabriek worden als basis geredde producten gebruikt. Bijvoorbeeld groente en fruit die door hun vorm niet voor verkoop geschikt zijn, producten die in de retail tegen de THT-datum aanzitten en niet meer verkocht kunnen worden of producten die als overschot zijn bestempeld en daardoor vernietigd zouden worden. Stuk voor stuk topproducten met een topsmaak! Met al deze 'waardeloze' producten uit de Verspillingsfabriek hebben we deels dezelfde ambitie als met De Guijt: geen kunstmatige e-nummers en onnatuurlijke conserveermiddelen toevoegen. Maar een product bestemd voor een supermarkt stelt andere eisen als het gaat om bijvoorbeeld de houdbaarheid. Daarom produceren we de producten uit de Verspillingsfabriek onder de naam: Barstensvol. Natuurlijk blijft Hutten nauw betrokken bij de Verspillingsfabriek, zo zullen we dankbaar gebruikmaken van de expertise van onze chefs bij de ontwikkeling van recepturen. En aan de andere kant zullen wij er in de toekomst weer heel veel kennis en inspiratie halen.

Partners
Naast Barstensvol zullen ook de producten van OverLekker uit de Verspillingsfabriek komen. We draaiden met OverLekker een succesvolle pilot bij twaalf PLUS supermarkten. PLUS is nu druk bezig met het concept voor opschaling. Naast PLUS doen ook Sligro en zijn Emté-supermarkten en Makro mee. We hebben nog veel werk te verzetten, maar hebben er enorm veel zin in. Het grote aantal organisaties waarmee we in gesprek zijn en het enthousiasme van hen, bevestigt dat we hier echt iets goeds en unieks aan het doen zijn in Brabant.

Tot slot: de Verspillingsfabriek geeft antwoord op de huidige verspillingsproblematiek, maar is geen blijvend antwoord. Uiteindelijk is het doel om verspilling bij de bron aan te pakken. In de Verspillingsfabriek zullen we daarom ook studenten de kans geven verschillende vraagstukken te onderzoeken hoe we dit probleem kunnen oplossen. Als de fabriek over tien jaar dicht kan omdat er geen verspilling meer is, is het doel bereikt.

Wil je weten wat we bedoelen met reststromen? Lees dan hier verder.

Meer over onze pilot bij PLUS supermarkten lees je hier.

Wil jij je aansluiten bij De Verspillingsfabriek of meer informatie? Dat kan, stuur een e-mail naar Corien Poederbach via corien.poederbach@hutten.eu