Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek
Header Blog Hutten 1800x600 29 hash563099fdbe07fc0e

De Verspillingsfabriek wint Duurzame Dinsdag Prijs

De Verspillingsfabriek heeft op dinsdag 4 september in Den Haag de Duurzame Dinsdag Prijs gewonnen. Daarmee is de fabriek het beste duurzame initiatief dat zich richt op meerdere aspecten van duurzaamheid. Eric Habraken, manager Foodservice en Foodretail bij De Verspillingsfabriek: “We waren al trots op de nominatie, maar dit is natuurlijk helemaal fantastisch. Een echte bevestiging dat onze missie tegen voedselverspilling en de verspilling van talent wordt opgemerkt én gewaardeerd. En natuurlijk een prachtige opsteker voor het team, zij werken elke dag hard om onze groeiende groep van afnemers van smakelijke soepen en sauzen te voorzien.”

De inzet wordt ook bevestigd door de jury onder leiding van duurzame ondernemer Maurits Groen: “De Verspillingsfabriek laat zien hoe je klein kunt beginnen en vervolgens kunt opschalen tot een prachtig project met veel impact. De jury is benieuwd naar de vervolgstappen!” De Duurzame Dinsdag prijs is een sectoroverschrijdende prijs voor ideeën die betrekking hebben op een combinatie van de thema's: voedsel, mobiliteit, energie, techniek, sociale innovatie, groen of circulaire economie. De Verspillingsfabriek is hiervan natuurlijk een prachtig voorbeeld, omdat er niet alleen voedselverspilling wordt aangepakt, maar ook de verspilling van talent. De smaakvolle soepen en sauzen worden immers gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Verspillingsfabriek is een initiatief van Bob Hutten, directeur van Hutten. In 2016 startte hij de fabriek omdat hij iets wilde doen aan de enorme voedselverspilling in Nederland. Zijn idee was om de verspilling op grootschalige wijze aan te pakken met een fabriek die draait op geredde groente van onder andere telers en versnijders.

Ontwikkeling
Eric Habraken: “Het is geen gemakkelijke weg waar we voor kiezen. Het aanbod aan misvormde, overrijpe en verkeerd gelabelde groenten is enorm. We werden vanaf het begin benaderd door partijen die mee wilden doen aan de voorkant. Maar het bleek een lastige puzzel om inzicht en overzicht te krijgen in de hoeveelheden reststromen en wanneer ze beschikbaar zijn. Want daarop moeten we plannen. Nu we twee jaar verder zijn hebben we daar veel in geleerd, lopen de processen en is de basis gelegd om grote volumes te kunnen produceren. Het aantal afnemers groeit nog steeds en we werken inmiddels met mooie organisaties samen, zoals Willem & Drees, Albron, Sligro, Bidfood, Stay Okay Hotels, Jumbo, Bakerstreet, La Place en Hema.

Over Duurzame Dinsdag
Al twintig jaar op rij wordt - in de aanloop naar Prinsjesdag - op de éérste dinsdag van september Duurzame Dinsdag gevierd: een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Traditiegetrouw wordt die dag de Duurzame Dinsdagkoffer overhandigd aan het kabinet, worden de beste initiatieven beloond met prijzen, worden er Duurzame Lintjes uitgereikt en wordt de Duurzame Troonrede uitgesproken, dit jaar door Volkert Engelsman, nummer één van de Trouw Duurzame Top 100. Staatssecretaris Van Veldhoven nam de Duurzame Dinsdag-koffer met maar liefst 359 ideeën en initiatieven in ontvangst.

Wil je meer weten over De Verspillingsfabriek? Neem dan contact op met Eric Habraken