Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Een ode aan de prei

De 'doodgewone' prei is op weg naar een nieuw hip imago. Vroeger wilde je echt niet gezien worden met een prei in je winkelmandje. Maar de lange witte steel met het groene 'pruikje' hoeft zich niet langer te schamen! De prei is namelijk onmisbaar in ieders keuken en daar mogen we best voor uitkomen! Het was altijd al de stille vriend van de kok. Prei is namelijk een van de vier basisgroenten om mee te koken. Samen met wortel, ui en selderij vormt ze de smaakfundering van de Nederlandse keuken. Daarom brengen wij deze maand een ode aan de prei.

4000 jaar geleden werd de prei al als groente geteeld in de tuinen van Babylon en ook de Egyptenaren en Romeinen waren er dol op. Zij kenden geneeskrachtige eigenschappen toe aan de prei, bijvoorbeeld bij verstopping en bij hoest. De Romeinse Keizer Nero at heel veel prei omdat dat goed zou zijn voor zijn stem. Hij wilde graag goed kunnen zingen en kreeg zo de bijnaam 'de preivreter'.

Een pondje prei!
Prei is dus niet zo Hollands als we dachten. Via de Grieken en Romeinen heeft het zijn weg gevonden naar Europa. Prei is zelfs het nationale symbool van Wales geworden. Vroeger droegen de soldaten namelijk preien op hun helm om zich van de vijand te onderscheiden. Op de Britse muntstukken van 1 pond staat zelfs een gekroonde prei. Welke groente kan dat nou 'zeggen'?

Groene franje
Wat vast staat is dat prei een vitaminebommetje is, precies wat we nodig hebben in de nadagen van de winter! Prei bevat (daar gaan we!) vitamine A, E, K, C, B1, B en de mineralen magnesium, zink maar vooral koper en ijzer. Wat veel mensen niet weten, is dat vooral de groene franje tjokvol met antioxidanten, vitaminen en mineralen zit. Een goede reden om juist het groene blad van de prei niet weg te gooien maar ook te gebruiken tijdens het koken!

Combi's
Verwerk prei dus naar hartenlust in je gerechten. Prei combineert smakelijk met bijvoorbeeld paddenstoelen, azijn, bergkaas, bacon, stoofvlees of mosselen. Je haalt veel smaak uit de prei als je deze grilt. En, hebben we je overtuigd en gun jij de prei ook een nieuw hip imago?