Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Foodsquad en Avans samen voor bewustwording voeding bij kinderen

Foodsquad was onlangs aanwezig bij de eindpresentaties van studenten van de Avans Innovative Studio. Twee weken lang ontfermden drie projectgroepjes zich over de probleemstelling 'hoe zorgen we ervoor dat kinderen op het kinderdagverblijf meer kennis krijgen over voeding en daardoor gezonde eetgewoontes aanleren en bewuste keuzes maken later in hun leven?'.

Tijdens hun studie krijgen de studenten van Avans de mogelijkheid om deel te nemen aan een bedrijfsproject van Avans Innovative Studio's. In verschillende projectgroepen worden zij uitgedaagd om een innovatieve oplossing te vinden voor maatschappelijke en commerciële uitdagingen. Na twee weken onderzoeken, creatief denken en experimenteren komen zij met concrete tastbare oplossingen voor de vraag van de opdrachtgever.

Opdracht
Ditmaal was één van de opdrachten om kinderen op het kinderdagverblijf bewuster te maken van voeding. Denk aan: Wat is het? Hoe smaakt het? Hoe ruikt het? Is het goed voor je? Niet alle kinderen krijgen vanuit huis de juiste kennis mee over voeding. Door op jonge leeftijd te starten met het bijbrengen van kennis over voeding hopen we dat zij in de loop van hun leven bewuste keuzes maken met betrekking tot voeding. Ziektes die je op latere leeftijd kunt krijgen zoals diabetes type 2, ziektes aan het hart, een beroerte of kanker komen vaak voort uit een slecht eetpatroon waarvan de basis is gelegd in de kinderjaren.

Het eindresultaat
Vol enthousiasme hebben de studenten zich de afgelopen twee weken fulltime op deze uitdaging gestort en namens Foodsquad mocht ik de groepen feedback geven, motiveren en uiteindelijk het eindresultaat beoordelen. Ik was onder de indruk van wat de studenten in korte tijd voor elkaar hadden gekregen. Twee van de groepen waren uiteindelijk tot een concrete passende oplossing gekomen. Eén van de groepen had de Ontdekbox ontwikkeld, een grote doos waarbij elke maand een ander soort fruit of groente in de hoofdrol staat. De buitenkant van de box richt zich op de jongere kinderen waarbij het voelen van structuren en het zien van alle kleuren een eerste kennismaking is. Voor de oudere kinderen biedt de Ontdekbox onder andere puzzels, groepsopdrachten, tekeningen en speeltjes. Omdat ouders bepalen wat zij voor hun kinderen kopen qua voeding, is er ook aan hen gedacht. Met verschillende recepten worden de ouders geïnspireerd om ook thuis gezond te koken. Ook de ToetieFruitie muur, het eindproduct van een ander groepje, wisselt maandelijks van thema. ToetieFruitie speelt volledig in op de zintuigen van de kinderen. Zo is de verrijdbare 'muur' versierd met smakelijke plaatjes met structuren en kleuren en kunnen de kinderen door het openen van gaten en luikjes voelen, ruiken en zien wat het thema van de maand is. Zo is er een maandelijks voorleesboek met het thema, het dagelijkse fruit, het ruiken aan bijv. een ui, het voelen van bijv. een pompoen en nog veel meer.

Foodsquad zet zich al langer intensief in om welvaartsziekten bij kinderen te voorkomen. Vaak blijkt dat ze op latere leeftijd geen bewuste keuze kunnen maken omdat het ze ontbreekt aan kennis. Met dit soort initiatieven hopen wij bij te dragen aan het verbeteren van deze kennis en hopen we dat er meer partijen zijn die dit soort initiatieven oppakken.

Foodsquad
Ons voedselsysteem schreeuwt om vernieuwing. Foodsquad streeft naar de realisatie van een nieuw voedselsysteem, waarin voeding daadwerkelijk bijdraagt aan een beter leven. Foodsquad is ontstaan door de samenwerking tussen bedrijven en instellingen waarbij innovaties, nieuwe producten en andere voeding gerelateerde diensten worden ontwikkeld en getest. Wij richten ons op vers, puur, ambachtelijk en zoveel mogelijk onbewerkt eten. Niet door actie te voeren of anderen te inspireren, maar door het 'gewoon' samen te doen. En daarmee onderscheiden wij ons van andere organisaties.

Wil je meer weten over Foodsquad? Bezoek dan hier de website.