Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Gastvrijheid voor jouw medewerkers

Hoe maak je van je medewerkers ambassadeurs die met veel passie het verhaal van de organisatie delen? In dit artikel geven we je graag tips hoe een goed gastvrijheidsconcept je hierbij kan helpen.

Als we de top 7 maken van wat de medewerker 3.0 in de toekomst verwacht van ons, dan zou dit het lijstje kunnen zijn:

 1. Goed salaris
 2. Zingeving: het bedrijf voegt toe, ik voeg toe
 3. Open bedrijfscultuur
 4. Goede faciliteiten
 5. Flexibele werktijden
 6. Goede opleidingsfaciliteiten
 7. Weinig reistijd

Er is veel veranderd de laatste jaren. Mensen zijn op zoek naar zichzelf, geloven in authenticiteit en willen ergens bij horen. De medewerker anno nu is in staat om heel veel informatie op te slaan en te verwerken via het web en schakelt vier maal sneller dan een medewerker 20 jaar geleden. Hoe werf je talenten en hoe behoud je talenten? Het simpele antwoord is dan ook gewoon: jezelf zijn. Doen waarin je gelooft. De kunst is om binnen jouw specifieke bedrijf een gastvrijheidsconcept te bedenken, op basis van de waarde van jouw bedrijfscultuur. Jouw medewerkers geloven waarin jij gelooft, tenminste, als je jouw cultuur en de context waarbinnen deze zich bevindt goed uitdraagt. Als zij het niet begrijpen, gaat ook het geloof verloren. Hoe beter het concept is afgestemd op de moderne eisen van de medewerker, hoe sterker het is. De basis is uiteraard de bedrijfscultuur die jij uitdraagt, die is voortgekomen uit jouw geloof. Hoe sterker het geloof is verankerd in jouw cultuur en hoe beter jij dit elke dag laat voelen en zien, des te sterker is en blijft de band met jouw medewerker.

Binnen talentenwerving is gastvrijheid van enorm belang. Gastvrijheid is het visitekaartje van het bedrijf. Een potentiële medewerker zal het volgende ervaren:

 • Wat is het voor bedrijf?
 • Waar zijn ze goed in?
 • Hoe gaan ze hier met elkaar om?
 • Wie zit er achter dit bedrijf?
 • Is het een leuk bedrijf en werken er leuke mensen?
 • Klopt wat ze vertellen met wat ik zie?
 • Kan ik het bedrijf vertrouwen?

Om deze zaken snel bij elkaar te brengen, spreken wij graag van een ‘experience’. De ambitie om deze ‘experience’ (of beleving) te organiseren mag groot zijn, maar moet wel authentiek blijven. Vanuit trots vertellen wat je gepresteerd hebt en wat er nog te winnen valt, zijn prachtige uitgangspunten voor een potentiële kandidaat.

Maak van je eigen medewerkers ambassadeurs. Door hen allen vijf uitnodigingen te geven waarmee zij anderen kunnen uitnodigen voor een prachtige gastvrije belevingstour krijg je niet alleen goede nieuwe medewerkers, maar verstevig je natuurlijk indirect je cultuur met gelijkgestemden.

Dit artikel is afkomstig uit het boekje ‘Gastvrijheidsarchitectuur’ uitgegeven door Hutten. Ben je nieuwsgierig naar de inhoud van het volledige boekje? Een hardcopy van het boekje is te bestellen via de website van Hutten.