Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Gastvrouwen en koks slagen voor opleiding!

Een uitgerolde rode loper + samenwerkers met een glimlach van oor tot oor = diploma-uitreiking! Voor het vijfde jaar op rij ging de vlag uit voor gastvrouwen en, dit jaar voor het eerst, koks van Hutten die met succes hun diploma haalden via de op maat gemaakte BBL-opleidingen van ROC De Leijgraaf en Hutten. Daan Erps heeft als mentor vanuit De Leijgraaf de groep intensief begeleid: “Ik ben ontzettend trots op deze club, 100 % geslaagd, echt een prestatie.” 

Daan Erps: “In februari 2017 startten er twee klassen. Naast de opleiding tot Gastvrouw zijn we de samenwerking aangegaan voor de koksopleidingen. Hiermee biedt Hutten samenwerkers de kans om hun diploma tot (zelfstandig werkend) kok (niveau 2 of 3) te behalen. Een hele mooie en intensieve samenwerking waarin we, naast de verplichte theorievakken, vooral gericht zijn op de praktijk. In totaal waren er 8 samenwerkers voor de opleiding tot gastvrouw (waarvan 3 op niveau 2 en 5 op niveau 3) en 23 voor de koksopleiding (waarvan 8 niveau 2 en 15 niveau 3). Zij hadden iedere twee weken een praktijkles in de keuken en het restaurant van ROC De Leijgraaf. De onderlinge dynamiek maakte de combinatie tot een succes en sloot daarmee heel mooi aan bij de praktijk. Persoonlijk vond ik het een bijzonder traject. Als mentor heb ik een kijkje gekregen in het leven van 31 mensen die allemaal ouder zijn dan ik. Ze hebben stuk voor stuk een ontwikkeling doorgemaakt als persoon. Sommigen hadden bijvoorbeeld nog nooit met een computer gewerkt. En de studenten met een niet-Nederlandse achtergrond hebben een knappe prestatie geleverd door te slagen voor het landelijk examen Nederlands. Sowieso is het grappig om te zien dat zo’n examen altijd spannend blijft, of je nu 16 ben of 55. Ik hoop dat er na vandaag ook binnen Hutten deuren open gaan. Sommige mensen staan nu nog in de productiekeuken, maar zouden met hun capaciteiten beter tot hun recht komen in een à la carte restaurant. Hutten kennende gaat dat vast goedkomen.”

Francisca: "Er komt niks kant-en -klaars meer in"
De kans om de koksopleiding te volgen, was helemaal in het straatje van Francisca Josten. “Ik heb de middelbare hotelschool gedaan, maar daarna twintig jaar op kantoor gewerkt. Ik wilde iets anders, uit die stoel, en heb bewust bij Hutten gesolliciteerd. Ik ben begonnen in de nachtploeg met het idee om wel door te groeien. Het aanbod van de opleiding greep ik met beide handen aan. Ik hoef niet hogerop, maar wil wel meer kennis hebben, beter leren koken en meer ervaring opdoen. De opleiding heeft zeker geholpen, maar ik vind mezelf nog geen volwaardig kok. Ik heb nog echt de recepten nodig en mis de routine. Door de opleiding sta ik wel op meer plekken in de keuken, die afwisseling is prettig. Ik hoop dat ik binnen Hutten uiteindelijk op een plekje kan terechtkomen waar ik de kooktechnieken goed kan oefenen. Ik ben in ieder geval thuis steeds meer en vaker aan het koken, er komt niks kant- en klaars meer in. Dat kan ik zelf beter. In de toekomst zou ik graag nog een opleiding in de richting patisserie en nagerechten volgen. Dat vind ik heel leuk om te doen.”

Yvonne: "Genieten van het contact met de gast"
Ook Yvonne Nooijen, nu gastvrouw in ’t Boshuys in Best, maakte een carrièreswitch. “Ik ben bij Hutten begonnen op de afdeling facilitair. Daar kon ik niet verder groeien en ik wilde ook iets anders. Op een poster op het hoofdkantoor zag ik de aankondiging van de opleiding tot gastvrouw. Ik had dertig jaar niet op school gezeten, maar ik dacht: “Ik waag de gok”. Met mijn leidinggevende Marielle heb ik het besproken en nog voor de opleiding startte ben ik overgeplaatst naar Hutten Meetings & Events. Daar heeft Kitty van Gorp mij onder haar hoede genomen. Dat is echt een rot in het vak, die heeft me zoveel geleerd. In mei 2017 ben ik overgestapt naar ’t Boshuys, zodat ik wat ik leerde op de opleiding meteen in de praktijk kon brengen. Die praktijk vond ik ook echt het leukste. Ik had natuurlijk een achterstand ten opzichte van de mensen die al ervaring hadden met serveren en opdekken. Maar zowel bij ‘t Boshuys als bij het restaurant van de opleiding genoot ik van de contacten met de mensen het meest. Ik ben qua leren mijn drempel over, in april start ik met een ander interne training: de leiderschapstraining zilver.”