Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek
Bambanani new school hashdfc991ddbafa15b3

Growing dreams!

Hutten is ook van betekenis in Zuid-Afrika. Het Nederlandse bedrijfsleven is volop aan het verduurzamen. Steeds meer ondernemingen doen dit vanuit een duidelijke ‘purpose’: een doelstelling om maatschappelijke waarde toe te voegen. Zo ook Hutten. We werken vanuit een bedoeling. We kiezen houden en durven het anders te doen. Hutten wil van betekenis zijn voor elkaar en voor de samenleving. Die van vandaag, maar zeker ook die van morgen. Een tijdje geleden kregen we de kans mee te helpen het verschil te maken voor de kinderen in het achtergestelde gebied Limpopo in Zuid-Afrika. Samen met Stichting Vrienden van Bambanani proberen we impact te hebben op het leven van vele kleine kinderen om hun dromen toch uit te kunnen laten komen. Afgelopen zaterdag was het de #DagvanhetAfrikaanseKind. En daarom vertellen we graag alsnog meer over deze bijzondere stichting. 

Eerst duiken we even de geschiedenis in. Op 16 juni 1976 protesteerden duizenden kinderen en jongeren in de straten van Soweto tegen de slechte kwaliteit van het onderwijs. Die opstand werd met harde hand neergeslagen door de regering en er vielen meer dan 100 doden. Sinds die dag wordt op 16 juni jaarlijks stilgestaan bij de omstandigheden waarin kinderen in Afrika moeten opgroeien en wordt aandacht gevraagd voor verbetering van onderwijs, gezondheidszorg en betere maatschappelijke kansen. De #DagvanhetAfrikaanseKind dus.

De vrienden van Bambanani
De Stichting Vrienden van Bambanani, opgericht in 2005, creëert een betere toekomst voor jonge kinderen in Zuid-Afrika. Dit doen ze door het bouwen, renoveren en ondersteunen van Early Learning Centers (ELC), scholen voor kinderen van 1 tot 7 jaar oud. En heel belangrijk, ook gehandicapte kinderen worden hierin niet vergeten.

Ed Rakhorst is project- en investeringsmanager voor de stichting en heeft al vele successen geboekt dankzij de actieve inzet van Stichting Bambanani. “Door onze stichting kunnen jonge kinderen terecht in een van de inmiddels 84 scholen. Door schoolgebouwen te renoveren en nieuw te bouwen, onderwijzers te begeleiden en op te leiden, voedselprogramma’s op te zetten voor de kinderen, groentetuinen en watervoorzieningen aan te leggen kunnen deze scholen zelfvoorzienend worden. We streven ernaar om de scholen te laten voldoen aan de voorwaarden om structurele subsidie te krijgen van de Zuid-Afrikaanse regering. Pas dan creëer je iets structureels doordat het niet afhankelijk blijft van donaties en funding vanuit bijvoorbeeld Nederland”, aldus Ed. 

Voedselprogramma’s
In de townships waar Bambanani opereert, sterven nog steeds kinderen aan ondervoedingsziekte. Ed: “Wat zou het mooi zijn als we deze ziekte op ‘onze’ schooltjes kunnen uitbannen! Naast het (ver)bouwen van de scholen, organiseren we nog veel meer programma’s, zoals een voedselprogramma. Dit omvat een trainingsprogramma van 1 jaar waarin ze leren om een gezond en afwisselend weekmenu te koken, met een juiste balans in de voedingswaarde van de maaltijden. Ze krijgen begeleiding bij het kweken van groenten in de schooltuin en de foodtunnel en er wordt veel aandacht besteed aan hygiëne en de bestrijding van ondervoedingsziekte. Het voedselprogramma is vaak een van de startpunten om een school zelfstandig te maken. Dat begint met groenten uit eigen tuin. Zelf verbouwen, zelf oogsten en zelf koken. De effecten van de gezonde maaltijden die we de onderwijzers leren maken, maken in 6 tot 8 weken een wereld van verschil. Op de scholen zien we dat kinderen niet langer een hele dag lusteloos tegen de muur zitten maar energie hebben om te lachen, spelen en zingen. Ja, daar doe je het voor! Dit geeft voldoening, doorbreekt ondervoeding onder de kinderen en scheelt een bordje thuis.” 

Samen van betekenis
Een van de 84 scholen waar Stichting Bambanani zich op focust is ELC Bangana in Selwane en biedt onderdak aan 26 meisjes en 24 jongens. Dankzij de goede zorgen van de principal Paulina, 2 onderwijzeressen en de kokkin hebben de kinderen hier een veilig en gezond onderkomen. Samen met Stichting Bambanani heeft Hutten zich afgelopen maanden ingezet voor een nieuw schoolgebouw. Een andere groep ondernemers hebben samen ter plekke de foodtunnel gebouwd. Maar ook worden schoolspullen, de keukeninrichting, tafeltjes en stoeltjes, matrasjes (kinderen slapen ook op school), speelgoed, een klimrek en tuingereedschap gefund door de vele vrienden van Bambanani.