Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Harm op de radio #2: eierkoeken met appel en kaneel

Voor de rubriek ‘Smakelijk’ in het programma Lekker Weekend van omroep Brabant zou ik eigenlijk twee helden in het zonnetje kunnen zetten. We gaan vandaag namelijk eierkoeken met appels en kaneel maken met de Rondeel-eieren van Els van de Ven uit Wintelre en de appels van Henri en Walter Ruis uit Lithoijen. Ik heb gekozen voor de laatste, omdat de appels nu goed in het seizoen zitten.

De broers Ruis hebben hun boomgaarden in Oss, waar ze niet alleen appels (Elstar & Jonagold) maar ook Conference-peren telen. Ze houden van de natuur en werken daarom met organische meststoffen en streven naar een milieuvriendelijke aanpak. Het bedrijf van de broers Ruis is een echt familiebedrijf, waar vader Ruis in 1970 begon met het mesten van kalveren (veeteelt). In 1998 zijn ze begonnen met het telen van appels en later ook met peren. Omdat ze hebben gekozen om niet afhankelijk te willen zijn van andere bedrijven verzorgen ze de hele dienstverlening, dat wil zeggen van teelt tot de aflevering in verpakking. Klaar voor de eindgebruiker dus.

Recept: Eierkoeken met appel en kaneel
Eierkoeken komen van oudsher voor in het zuidelijke deel van Nederland (Limburg, Brabant en Zeeland). Bakkers in die tijd verzonnen elk jaar nieuwe dingen om de symboliek van eieren en vruchtbaarheid rondom Pasen voort te zetten. Ze maakten paasbroden, eiergebak, eieren van chocolade en dus ook eierkoeken. Nu worden de eierkoeken het hele jaar door gegeten.

Voor tien koeken heb je nodig:

 • 4 eieren
 • 200 gram suiker
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 50 gram maizena
 • 2 tl kaneel
 • Mespuntje zout
 • 1 appel in kleine blokjes
 • Grove kaneel suiker

Werkwijze:

 1. Verwarm de oven op 180 graden
 2. Klop de eieren met de suiker goed luchtig in een grote kom
 3. Doe alle droge stoffen erbij: bakmeel, maizena, kaneel en zout
 4. Verdeel het beslag met 2 lepels in hoopjes over een bakplaat met bakpapier
 5. Verdeel de blokjes appel over de bovenkant van de hoopjes beslag
 6. Strooi er ook wat grove kaneelsuiker over
 7. Bak de koeken in 10 à 12 min gaar
 8. Let op: niet te lang anders worden ze droog.

Wil je de uitzending terugluisteren dan kan dat via deze link (na ongeveer 40 minuten).