Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Hoe heurt het bij het kerstdiner?

Bij een bijzonder feest als kerstmis hoort een feestelijk gedekte tafel. Hoewel iedereen de tafel op zijn eigen manier mag dekken, is het stiekem best leuk om de regeltjes te kennen. Met name de glazen zorgen nogal eens voor verwarring. Hoe heurt het eigenlijk? Onze tips voor een perfect gedekte tafel.

Schone glimmende wijnglazen maken de tafel meteen een stuk chiquer! Maar wat zijn nu de juiste glazen? De grote tip: houd het simpel! Een goed wijnglas is kleurloos en heeft de vorm van een gesloten tulp, dus met een naar binnen toelopende bovenzijde. Zo komt de geur van de wijn het beste tot zijn recht. De lange steel zorgt ervoor dat we de wijn niet te veel opwarmen met onze handen.

Hoeveel glazen heb je nodig?

1. Wil je het helemaal goed doen, dan begin je met een aperitief. En heb je als aperitief een heerlijke fles bubbels gevonden, dan schenk je deze het beste in een flûte. Door de slanke vorm van de flûte blijven de belletjes van champagne of prosecco het langst behouden.

2. Een glas voor de witte wijn.

3. En een glas voor de rode wijn. Het glas voor de rode wijn is groter dan het glas voor de witte wijn. Zo kan er meer zuurstof bij de rode wijn komen zodat hij het beste zijn smaak afgeeft.

4. Serveer je ook een (dessert)wijn of port bij het nagerecht? Dan heb je hier ook een apart glas voor nodig. Vaak een klein wijnglas.

5. Na het eten nog een digestief om het diner mee af te sluiten? Kijk goed welk drankje je schenkt, want een cognacglas is iets heel anders dan een whiskyglas.

6. Wil je je gasten niet al te suf op laten staan de volgende dag? Zorg dan ook voor waterglazen op tafel.

Zo zet je de glazen neer
De glazen dek je rechts boven het bord. Het glas voor de eerste wijn hoort het meest rechts te staan. Het waterglas staat voor het meest rechtse glas of achter de wijnglazen. Je kunt ervoor kiezen om het glas voor de dessertwijn pas neer te zetten bij het inschenken. Uiteraard geldt dit sowieso voor het digestiefglas. En haal de glazen weg die hun rol hebben gespeeld, dat scheelt weer wat ruimte op tafel.

Borden, bestek & de rest
Uitpakken mag met kerst, dus haal je mooiste servies maar uit de kast! En als je het helemaal goed wilt doen, hoort er bij iedere gang een ander bord en ander bestek. De soeplepel hoort altijd rechts bij de messen, en je dekt van buiten naar binnen van klein naar groot. De tip om het zo professioneel mogelijk eruit te laten zien is symmetrie. Probeer alle couverts, zoals dat in horecatermen heet, aan elkaar te spiegelen. Het mooiste is voor elk gerecht een bijpassend bordje. Je kunt ook een mooi onderbord dekken als je de gerechten opmaakt in de keuken. Ga je echt op chique? Dek dan ook een klein bordje in speciaal voor het brood en maak tot slot mooie naamkaartjes voor je gasten.

We wensen je fijne kerstdagen. Volgende week geeft onze wijnspecialist Leendert Bouthoorn je de beste tips voor de aanschaf van een goede fles bubbels om het jaar feestelijk af te sluiten.