Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Hoe stel je een wijnarrangement samen?

Doordat ik de wijnkaart samenstel voor Hutten, krijg ik ook zeer regelmatig een aanvraag voor het samenstellen van een wijnarrangement voor een speciale gelegenheid. Daar zitten veel bruiloftspartijen bij. Nu ik zelf binnenkort in het huwelijk treed met mijn partner Paul sta ik zelf voor die uitdaging! En hoewel ik er dagelijks mee bezig ben, snap ik steeds beter dat het voorbereiden van een bruiloft niet voor niets een van de grootste veroorzakers van stress is!

Je bruiloft is een heel speciale dag waarbij je de accenten op verschillende momenten wilt leggen. Zo is het einde van de ceremonie een uitstekende gelegenheid om een toast uit te brengen op het bruidspaar. Bij een toast denk je al gauw aan Champagne of een Prosecco, maar denk ook eens aan een Cava. Deze wordt op dezelfde manier als Champagne gemaakt, maar heeft niet de prijs ervan. Als je dit moment aangrijpt voor het aansnijden van de bruidstaart, wordt het bovendien echt oppassen! Want een strakdroge Champagne of Prosecco 'klapt' uit je mond, doordat de suiker van de taart direct wordt omgezet in zuur. Vroeger was de 'demi sec' Champagne ook erg populair. Door de teruglopende vraag worden er echter nog maar weinig gemaakt. Toch is dit bij zoiets als een taart helemaal geen gekke keuze. Wij hebben bijvoorbeeld de Charles VII smooth rosé van het huis Canard Duchene op de kaart staan, een bijzondere rosé-champagne die heel goed een beetje zoet kan hebben.

Het diner
Het bruiloftsdiner werd vroeger het 'Dejeuner Dinatoire' genoemd. Het diner kent tegenwoordig allerlei vormen: als buffet, 'walking diner' of als 'sitdown diner. Ook hier is het kiezen van de juiste wijn belangrijk. Soms passen bruidsparen zelfs het menu aan op de wijn die ze willen drinken. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden zijn je gasten. Wanneer die niet gewend zijn wijn te drinken, heeft het niet zoveel zin om een heel speciale wijn te serveren.

Aan de andere kant kun je natuurlijk ook over de top gaan. Bijvoorbeeld met de wijnen van het huis Prinsi uit de Piemonte. De witte is een Arneis, deze van uitsterven geredde druif is door een aantal Barolo-producenten opnieuw geïntroduceerd. De rode wijn is Barbaresco, een wijn die heel erg op een Barolo lijkt doordat de Nebbiolo-druif wordt gebruikt', maar die uit de gemeente Nieve komt waar de beste Barbaresco's vandaan komen. Ook heeft deze wijn als voordeel dat hij op jongere leeftijd gedronken kan worden, terwijl dat bij de Barolo's toch een stuk langer duurt.

Het dessert
Moet je wijn willen drinken bij het dessert? Onthoud dat er nog een feestavond aan zit te komen. De klassieke dessertwijn heeft een klein beetje afgedaan en in Frankrijk worden hele percelen druivenstokken gerooid, omdat de wijn ervan niet meer aan de man te brengen valt. Ik moet wel zeggen: de beste blijven over. Zo hebben wij op de kaart een Trockenbeerenauslese staan. Dit betekent dat de druiven uitgedroogd aan de wijnrank hangen. Dat wordt veroorzaakt door de 'edele rot'. Het sap van deze bijna rozijnen noemt men ook wel de 'nectar van de goden'. Je zou hier ook het bruidstaartmoment kunnen plaatsen met desbetreffende bubbels.

Party!
Dan komen we bij de feestavond, waar een goede Prosecco of Cava denk ik niet mag ontbreken. Ik adviseer je om de avond een meer algemene wijn te serveren, vooral ook omdat er bij het feest vaak andere en meer gasten aanwezig zijn dan bij de meer officiële gedeelten van de dag. Een voorbeeld is de Pinot Blanc Cave de Turckheim die wij als huiswijn serveren.

Als afsluiter wil ik meegeven: bedenk wat je zelf wil en het effect dat je wil sorteren. En je hebt natuurlijk een budget waar rekening mee gehouden moet worden. Rest mij nog te zeggen: ruik, proef, geniet en laat je verrassen, het zal de mooiste dag van je leven worden.