Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Hutten en vers+ serveren diner op basis van DNA

Laten zien wat er al mogelijk is met persoonlijke voeding en gezondheid. Dat was het doel van een uniek diner dat op dinsdag 9 oktober plaatsvond bij Koppert Cress. “Van tevoren hebben we het DNA van de gasten laten testen. Iedereen kreeg op de avond zelf een ander menu voorgeschoteld, helemaal afgestemd op hun unieke metabolisme,” zegt Marloes Treffers, Event Manager bij InnovationQuarter. “Ik kijk terug op een hele geslaagde avond waarin we mensen echt een kijkje in de toekomst hebben kunnen geven.”

Het diner werd georganiseerd door vers+, waarvan Koppert Cress en Best Fresh Group, ondersteund door InnovationQuarter en Gemeente Westland, de kartrekkers zijn. Verse groente speelt nog nauwelijks een rol in de ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding en gezondheid. Dat komt onder andere doordat onvoldoende bekend is welke nutriënten in welke hoeveelheid aanwezig zijn in welke groente. Ook in andere situaties en in andere sectoren is gezondheid gebaat bij meer kennis over wat vers inhoudt, bijvoorbeeld in de bedrijfscatering of de (top)sport.

Foto_vers_plus_diner_op_maat_001.jpg?hash=a2e10fe7a2b97ae5

De kracht van verse groenten
Daarom startte een aantal bedrijven in de tuinbouw met vers+. Samen willen zij betrouwbaar inzichtelijk maken welke nutriënten in welke groente zitten, én die groente beschikbaar maken. Daarvoor ontwikkelt vers+ onder meer een database met data en kennis over die nutriënten. Deze database kan door partners gebruikt worden voor het ontwikkelen van gezonde voedingsconcepten. Marloes Treffers: “We willen laten zien welke kansen er liggen voor pioniers in voeding en gezondheid. De initiatiefnemers van vers+ zijn overtuigd van de kracht van verse groenten en fruit. We werken toe naar een onafhankelijk onderzoeksinstituut waarmee we de wetenschappelijke basis leggen om de gezondheidseffecten van nutriënten in gewassen te bewijzen. Om die pioniers in het veld te inspireren hebben we dit diner georganiseerd. En ja, daarvoor kregen de mensen een ongebruikelijke uitnodiging.”

Puzzelen
Op de deurmat van de genodigden viel enkele maanden geleden een pakketje met een DNA-kit van Omnigen, een researchbureau voor bioinformatica. Marloes: “De gasten moesten wat speeksel afstaan, waaruit Omnigen 21 markers haalde.  Op basis daarvan kon er een profiel worden opgesteld voor wat betreft de behoefte aan de drie macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vet) en een aantal micronutriënten (vitamines en mineralen). En toen gingen we puzzelen, want we moesten natuurlijk ook rekening houden met dieetwensen en allergieën.” 

Een persoonlijke menukaart
Hutten runt het bedrijfsrestaurant bij Koppert Cress en de chef-kok daar is Robbert van der Kruijssen. Hij volgde hij een hbo-opleiding voeding en toxicologie en is  gespecialiseerd in nutriënten. Samen met Mart Kuipers, productontwikkelaar bij Hutten en in opleiding tot voedingsmiddelentechnoloog, ontwikkelde hij de recepturen. Marloes: “Hutten heeft heel goed met ons meegedacht bij de uitvoering, we zijn tot een mooi menu gekomen. In totaal hadden we negen varianten: de drie macronutriënten kwamen in drie verschillende verhoudingen in de gerechten terug. Het was dus spannend op de avond zelf, want iedereen kreeg de gerechten in andere combinaties. Voor elke gast was er een persoonlijk kaartje en daarop stond ook welke vitamines en mineralen zij nodig hebben. Bij de salades op tafel hadden we de vitamines en mineralen ook vermeld. Zo konden de gasten precies die salade kiezen die het meest voedzaam was voor hun lijf.”

De avond was een groot succes, aldus Marloes. “Van tevoren hoop je hierop, maar het overtrof onze verwachtingen. De gasten gingen echt in gesprek met elkaar over hun voedingsadvies. Opmerkelijk want die informatie is best privé. We hadden vers+ niet beter op de kaart kunnen zetten.”

Wil jij ook een bijzonder event organiseren? Neem dan contact op met een van mijn collega's.  

Over vers+
vers+ ziet in voeding en gezondheid kansen die pioniers in vers op een duurzame voorsprong zetten. Met de ambitie te laten zien wat vers inhoudt, streeft vers+ er dagelijks naar om Nederland het gezondste land van de wereld te maken. vers+ organiseert vraag én aanbod, biedt transparantie, ontwikkelt markten en werkt toe naar de wetenschappelijke basis om de gezondheidseffecten van nutriënten in gewassen te bewijzen.

Over InnovationQuarter 
InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. InnovationQuarter investeert in innovatieve Zuid-Hollandse bedrijven met groeiambitie, assisteert internationale ondernemingen bij vestiging in deze unieke deltaregio en organiseert (internationale) samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid. Zo ontwikkelt InnovationQuarter Zuid-Holland samen met het bedrijfsleven tot één van de meest innovatieve regio’s van Europa.