Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Hutten kiest voor Nederlandse quinoa met Lola Quinoa

Onze chefs zijn al jaren fan van quinoa. Je kunt er in de keuken alle kanten mee op en het is ook nog eens hartstikke voedzaam door het hoge eiwit-, mineralen- en vezelgehalte. Maar duurzaam was het niet. Het zaadje komt immers uit de Andes. Dat moest anders vonden de initiatiefnemers van de Dutch Quinoa Group. Ze gingen het avontuur aan met Nederlandse telers. Inmiddels brengen ze duurzaam geteelde quinoa op de markt. Sinds een tijdje nemen wij deze quinoa af en weten onze chefs er wel raad mee!

In Den Bosch, in de Jamfabriek vertelt Rens Kuijten, een van de oprichters, gedreven het verhaal van het ontstaan van de Dutch Quinoa Group. “Quinoa heeft een enorme potentie. Het kan goed tegen droogte en kou, heeft een hoge eiwitkwaliteit, vergelijkbaar met dierlijk eiwit, en uitgebalanceerde voedingswaarden. Niets stond ons in de weg om quinoa toegankelijk te maken voor zowel boeren als consumenten in Nederland. We begonnen in 2014 met veertien telers, inmiddels zijn dat er veertig en er is een wachtlijst…”

Vliegende start
De Dutch Quinoa Group maakte dus een vliegende start. Rens: “Eigenlijk komen heel veel gewassen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Maar het is lang geleden dat zo’n basisgewas bij ons is geïntroduceerd. Een keten bestond er dus nog niet. Het opzetten daarvan was onze eerste prioriteit. We wilden leveringszekerheid kunnen bieden, expertise opbouwen. Het kost tijd om een gewas te leren kennen en het productieproces te ontwikkelen. Bovendien wilden we zo natuurlijk mogelijk produceren, zonder gebruik van pesticiden. Echt een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid, naast variatie in gezonde voeding. Door meer vruchtwisselingen toe te passen en de eigenschappen is het telen van quinoa echt een toevoeging voor de bodemvruchtbaarheid. We krijgen dat ook terug van de boeren: dat het de grond verbetert .”

WUR als partner
Belangrijke partner vanaf de start en in het opzetten van de keten is de Wageningen Universiteit. Rens: “De WUR heeft de quinoarassen geselecteerd en ontwikkeld, waardoor deze nu duurzaam verbouwd kunnen worden op Nederlandse bodem. Zo is rekening gehouden met het klimaat en de daglengte. Ook zijn de bitterstoffen eruit gehaald, waardoor je het niet meer hoeft te polijsten en wassen. Dat scheelt dus ook in productverliezen en energie- en watergebruik. Ook Daardoor is onze quinoa ook volkoren. Het buitenste vliesje kan om het quinoa zaadje blijven zitten waardoor  er meer voedingstoffen en smaak behouden blijven. We blijven intensief samenwerken met de WUR, afgelopen jaar hebben we voor het eerst rode quinoa geoogst.”

Internationale ambities
Onder het motto, wat hier kan, kan ook in de rest van de wereld timmert De Dutch Quinoa Group nu internationaal aan de weg. Rens: “We willen het proces kopiëren naar de rest van de wereld. Medewerkers van ons reizen de hele wereld over om lokaal met zaaizaad en expertise te ondersteunen. Frankrijk, Duitsland, Engeland, maar ook Litouwen en Canada zijn enkele landen die al meedoen. 
 
In de supermarkt
Productontwikkeling en marketing kwamen duidelijk op de tweede plaats, maar inmiddels staat een reeks producten onder de naam Lola Quinoa op de schappen bij bekende retailers. “ Naturel zaden, pops, getoaste zaden, en meel,” vertelt Mirte Klomp, verantwoordelijk voor Productontwikkeling & Sales “Wij blijven bij de ingrediëntenkant, maar werken intensief samen met R & D-afdelingen van derden. Lola Quinoa is het consumentenmerk dat we verkopen bij diverse supermarktketens. Het toegankelijk maken en inspireren van mensen om deze duurzame quinoa te gaan gebruiken is nu onze missie. Veel mensen denken dat je quinoa alleen in een salade kunt gebruiken, maar je kunt er zoveel meer mee. Roosteren voor je eigen granola, een gedeelte van je vlees vervangen in een gehaktbal, gepureerd in de soep. Via Lola kunnen we ons verhaal en dat van onze telers vertellen. Lola staat overigens voor Lowlands en wij spreken quinoa gewoon uit als kienowa. Met Hutten zijn we nog maar net begonnen en we hopen natuurlijk dat onze samenwerking zich in de toekomst uitbreidt, ook met andere producten.”