Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

In de hoofdrol: de aardbeien van John van Rooij

Het is juni, dus het is weer tijd voor het aardbeienseizoen! Zo ook voor aardbeienteler John van Rooij uit Gemert, een van onze helden van huislabel De Guijt. Zijn liefde voor de knalrode lekkernij gaat zelfs verder dan alleen het telen. John is ook eigenaar van speelpaleis Het Aardbeienhof, waar kinderen plantjes poten, jam maken of aardbeien plukken. Het geheim van een overheerlijke aardbei? “Je moet 'm lang laten rijpen."

Noeste arbeid meets speelplezier op de landerijen van John van Rooij. Honderden rijen met aardbeienplantjes wachten in de buitenlucht om binnenkort geplukt te worden. Even verderop komt de warmte je tegemoet van de immense aardbeienkas. Loop je verder door, dan sta je zomaar in een zandvlakte met verschillende speeltoestellen voor de kleintjes. Op het buitenterras houden de ouders hun kroosten nauwlettend in de gaten. John beschikt verder over een indoor speelhal met onder meer springkussens, een knutselhoek en een ballenbak. Alles in het thema van zijn favoriete fruit: de aardbei. Want, we komen naar Gemert om achter het 'geheim van de smid' te komen.

Rechtstreekse levering
John van Rooij leerde het ambacht van zijn vader. In de beginjaren hield hij er varkens bij, in de jaren negentig ging de focus van John volledig op de aardbeienteelt. “Ik wilde me met één product bezighouden. En zeg nou zelf, ze smaken toch heerlijk!" John levert rechtstreeks aan supermarkten en detailhandelaren als Heerkens Groente en Fruit uit Nistelrode, die de aardbeien aan Hutten levert. "Zo blijven de aardbeien vers. De keten van leveren houden we op deze manier zo kort mogelijk. Is het beste voor de smaak. Ideaal is als we ze 's morgens plukken en ze 's middags afleveren bij onze klanten", zegt John. "Wij passen ons productieproces daar op aan, zodat we elke dag beschikken over verse en smaakvolle aardbeien." John teelt van half april tot en met oktober.

Lang rijpen
Volgens John zijn de lekkerste aardbeien de aardbeien die het langst rijpten. Pas als het kroontje overeind staat, zijn ze plukklaar en geschikt voor consumptie. “Goed gerijpte aardbeien zijn vuurrood en glanzen als geen ander. Een aardbei moet je toelachen, En als de pitjes uit elkaar staan, zijn ze op hun allerlekkerst." Een aardbei is een bederfelijk product, zo weet John. "Daarom is aandacht voor de aardbei zo belangrijk." Er spelen factoren mee waar je als teler geen invloed op hebt. “In april was het te koud voor de tijd van het jaar. In mei viel er veel regen, maar daar hebben wij gelukkig geen last van gehad vanwege de 'kapjes' op de aardbeien buiten. Ideaal is als het 's nachts een graadje of acht is en overdag een graadje of twintig."

De Guijt
John is een van de 35 helden van ons huislabel De Guijt. John vermijdt chemische bestrijdingen. Hij zet natuurlijke vijanden in bij de teelt, zoals roofmijt tegen spint. Daarnaast gebruikt hij 'overtollig' water zoals regenwater om de planten van water te voorzien. Met het aardbeienseizoen in aantocht, zorgt John ervoor dat de voorraad groot genoeg is. Momenteel is hij bezig met de teelt van het relatief nieuwe ras Malling Centenary. "Deze aardbeien zijn groot en goed op smaak. Iets beter houdbaar. Mijn kinderen vragen steeds of ik deze aardbei mee naar huis neem. Bij nieuwe rassen kijk ik naar smaak, productie en milieubelasting. Ik streef altijd naar een biologische aardbei."