Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek
Scan0009 1200x440 hashe6932393ced40a4c

In memoriam Ria van Zutphen-Hutten

Wij zijn diep getroffen door het overlijden van Ria Hutten, de moeder van Bob Hutten. Ria is op 26 september 2022 op 82-jarige leeftijd overleden. Samen met haar toenmalige man Piet Hutten stond zij aan de basis van alles waar Hutten vandaag de dag voor staat en gaat. Ruim dertig jaar was zij het gezicht van en de drijvende kracht achter onze restaurants waar ze zich met doortastendheid, daadkracht én humor voor inzette. Haar toewijding aan en betekenis voor Hutten zijn van onschatbare waarde. Namens alle samenwerkers van Hutten wensen wij Mies, Bob en Lucré, Jacqueline en Paul, Véronique en Luuk, Florianne, Bodiëlle en Sjors, Cherique en Bram en alle overige naasten heel veel sterkte met dit grote verlies.

ria2.jpg?hash=59eb77a36d369752

Aan het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw ontmoet Ria van Zutphen Piet Hutten. Piet en zijn vader Jan zijn dan net klaar met een grote verbouwing van het vernieuwde café-restaurant: ‘De Parel van de Meijerij’ aan de Molenstraat. Piet wil het restaurant graag gaan runnen met Ria. Vanaf 1961 huren ze het café-restaurant van vader Jan, die met zijn gezin verhuist naar de Stationsstraat. In februari 1962 trouwt het stel en blijken ze perfecte zakenpartners. Piet staat in de keuken en gaat over de culinaire en creatieve beslissingen, terwijl Ria het gezicht is in de zaak en de financiën onder haar hoede neemt. In de jaren ’60 gaan Piet en Ria ook recepties verzorgen. Het bezorgt het restaurant van de familie ook op dat vlak een erg goede reputatie. Net als vader Jan krijgen Piet en Ria een goede band met de inwoners van Veghel en de plaatselijke verenigingen. Grote partijen, zoals jubilea, bruiloften, communiefeesten of koffietafels worden vanzelfsprekend bij de familie Hutten gevierd. De eerste personeelsleden van café-restaurant ‘Parel van de Meijerij’ zijn Annie en Trudy van Zutphen, twee zusjes van Ria Hutten. In de loop der jaren krijgen Piet en Ria hulp van vele ooms en tantes. 

In de jaren zeventig breiden Piet en Ria uit met twee sportcafés en het restaurant ‘De Oude Barrière’. Dat restaurant, ook in Veghel gelegen, kan Piet huren van een broer van Ria. Er komen veel vrachtwagenchauffeurs in het etablissement dat aan de rand van het dorp ligt. Het wordt er na verloop van tijd erg druk, vooral op de zondagen. Piet en Ria en hun personeel werken hard om het succes voort te zetten. Vanuit de Molenstraat en de Oude Barrière worden talloze buffetten, koffietafels, feesten en partijen georganiseerd. Altijd worden, tijdens overleg met bedrijven of jubilarissen, de wensen door Piet genoteerd op de achterkant van een bierviltje. Ria is als gastvrouw het gezicht van de zaak en ze verzorgt de zakelijke kant van de restaurants. Ze betaalt overuren nauwkeurig uit in gratis enveloppen van de PTT en ook zegt wat ze denkt. Afspraak is afspraak, dat is duidelijk. Deze karaktereigenschappen maken haar een goede tegenhanger voor de creatieve en joviale Piet. De verschillende locaties binnen Veghel zorgen ervoor dat het personeel allemaal een eigen plek kreeg. De Molenstraat en de Barrière krijgen een vast team toebedeeld, zodat de horecazaken overzichtelijk kunnen worden gerund. Op drukke dagen is er een onschuldige onderlinge strijd, waarbij via de interne telefoonlijn de omzetten vergeleken worden. Als het werk daarna klaar is gaat het voltallige personeel van beide vestigingen samen wat drinken bij café Dist Op In.

Rond 1980 staat het restaurant van de familie Hutten garant voor kwaliteit. De sfeer is er goed. Dit komt ongetwijfeld door Piet en Ria Hutten, die een goed en gepassioneerd team vormen. Er zijn regels en er is duidelijkheid. Maar er is ook voldoende ruimte voor plezier. Piet en Ria zijn geliefd in het dorp. Dit uit zich door hun betrokkenheid bij veel maatschappelijke organisaties en clubs. De voetbalclub Blauw-Geel heeft een speciale plek in Piets hart, maar ook de vogelclub en de plaatselijke harmonie hebben een warme band met de familie Hutten. Diezelfde vogelclub en harmonie maken ook gebruik van het zaaltje van het restaurant, voor vogeltentoonstellingen en repetities. De voetbalclub Blauw-Geel is ook regelmatig bij Hutten te vinden. Vaak gebeurt het dat Piet ze na een mooie wedstrijd uitnodigt in zijn restaurant zonder de keuken vooraf in te seinen, waardoor plotsklaps voor vijftig personen extra gekookt mag worden…

Eind jaren tachtig begint de balans meer en meer door te slaan naar grotere partijen en feesten. Dit is ook waar Piet in gelooft, samen met grootschalige productie. Door een verbouwing, waarbij een extra grote keuken wordt bijgebouwd, is er bij Hutten nu plaats voor extra grote partijen. Het is in deze tijd dat zoon Bob afstudeert aan de Middelbare Hotelschool De Rooi Pannen in Tilburg. Terwijl hij eigenlijk in dienst zou moeten, komt hij naar huis. Bob is onmisbaar in de zaak van zijn ouders. In de jaren negentig gaf Piet het bedrijf uit handen aan zijn zoon Bob.

Bij het negentigjarig bestaan van Hutten in 2019 gingen we op bezoek bij Ria en haar huidige partner Mies en maakten we bijgevoegd filmpje.