Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Kelvin op de radio #1: appel-knolselderijsoep

Graag stel ik me eerst even voor. Mijn naam is Kelvin Geerts, dertig jaar oud, vader van twee kinderen, woonachtig in Schijndel en werkzaam als chef in de business catering bij Hutten. Vanaf nu mag ik het stokje overnemen van Joris Hendriks voor de rubriek ‘Smakelijk’ in het radioprogramma Lekker Weekend van Omroep Brabant. Ik heb er ontzettend veel zin in en het is natuurlijk mooi dat je zoiets kan en mag doen met nog drie chef-koks uit Brabant die ieder een streekproduct gebruiken.

Ik zal net als Joris, voornamelijk producten gebruiken van een van onze De Guijt-helden. De vier koks wisselen elkaar af waardoor ik om de vier weken een ander ingrediënt in het zonnetje zet! Afgelopen zaterdag 14 oktober was ik aan de beurt en heb deze keer gekozen voor de Jonagold appel van onze De Guijt-helden Walter en Henri Ruis uit Lithoijen. Sinds 1997 telen de gebroeders Ruis al peren en een jaar later zijn ze ook begonnen met de appelteelt. Als een van de weinigen in heel Nederland hebben ze een biologisch evenwicht weten te bereiken waardoor er nu al twee jaar zonder gebruik van insecticiden wordt gewerkt! Dit komt omdat ze gebruikmaken van geïntegreerde gewasbescherming. Dat houdt in dat ze eerst kijken wat er in de boomgaard speelt en aan de hand van die waarnemingen een besluit nemen over de aanpak. Om de kwaliteit van hun producten te waarborgen verzorgen ze de hele dienstverlening van teelt tot het verpakken van hun producten.

Voor de rubriek maakte ik een lekkere appel-knolselderijsoep.

Recept appel-knolselderijsoep

Snelle kippenbouillon

 • 1 kg kipkarkassen
 • 1 liter water
 • 1 liter witte wijn
 • Groenteboeket van ½ knolselderij, 1 bos bladselderij, ½ prei en 1 grote ui

De soep

 • 2 Jonagold appels
 • 3/4 knolselderij
 • 2 takjes bladselderij
 • 2 sjalotjes
 • 2 takjes tijm
 • 1 liter kippenbouillon
 • 4 el zure room
 • 4 takjes basilicum

Werkwijze

 1. Heb je wat meer tijd, maak dan zelf de bouillon.
 2. Snij de halve knolselderij, de bos bladselderij, de prei en de ui in grove stukken.
 3. Doe een liter water en een liter witte wijn in een pan en voeg hier de karkassen en de groente aan toe en laat een uurtje langzaam koken. Daarna even zeven en het vocht bewaren.
 4. In de tijd dat de bouillon kookt kun je de ingrediënten voor de soep gaan snijden en beginnen met het schillen van de appels en ze ontdoen van de kroos. Snijd ze vervolgens in grove stukken.
 5. Schil de knolselderij en hak in grove stukken. Hak de sjalotten fijn.
 6. Verhit olie in een soeppan en fruit de sjalot aan, voeg de knolselderij, bladselderij en de blaadjes tijm toe en laat even meebakken.
 7. Voeg de kippenbouillon toe en laat 20 minuten koken totdat de knolselderij zacht is. Pureer de massa met een staafmixer en voeg peper en zout naar smaak toe.
 8. Verdeel de soep over vier kommen en doe in iedere kom een eetlepel zure room.
 9. Snij de basilicumblaadjes in dunnen reepjes en strooi die eroverheen. 

Wil je de uitzending van 14 oktober terugluisteren? Dat kan via deze link (na 40 minuten).