Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Kelvin op de radio #12: Chimichurri van L’Amuse-tomaat

Zaterdagochtend 25 augustus was het weer tijd voor mijn maandelijkse rubriek ‘Smakelijk’ in het programma Lekker Weekend bij Omroep Brabant. Ik heb deze keer gekozen voor de L’Amuse-tomaatjes van Bert van den Brand uit Uden.

Het is het tweede product van onze Hutten-teler Bert van den Brand dat ik in de schijnwerpers zet. Een vorige keer gebruikte ik Kumato-tomaten, maar deze keer ga ik voor de L’Amuse-tomaatjes.Dit zijn kleine, glanzende, dieprode trostomaatjes met een zoete smaak. Perfect voor mijn recept van deze week: chimichurri, een Zuid-Amerikaanse koude saus die onder andere heerlijk is bij gegrild vlees

In zijn hypermoderne kas met klimaatcomputer teelt Bert de tomaten het hele jaar door, natuurlijk op duurzame energie. En Bert teelt ook duurzaam, wat onder andere inhoudt dat plagen die voor de tomaat schadelijk zijn zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, roofwantsen en roofmijten worden bestreden. De bestuiving gebeurt hier door de hommels. Bert verkiest hommels  boven de honingbijen omdat ze onder andere zwaarder werk kunnen verrichten en beter gedijen in kleine ruimtes. Ook zijn ze productiever bij lagere temperaturen en laten ze zich niet afschrikken door wind of regen.

Het bedrijf van Bert is Europcap-gecertificeerd, dit zijn Europese normen voor onder andere energieverbruik, gewasbescherming en waterhuishouding. Tevens hebben zij de I.F.S.-certificering (International Food Standard) voor de opslag, het sorteren en verpakken van de tomaten. Deze tomaatjes zijn verkrijgbaar in de grotere supermarkten en bij de echte groenteboeren of vers warenhuizen.
Voor deze rubriek maakte ik een Chimichurri van L’Amuse-tomaatjes. Heerlijk voor bij gegrild vlees van de BBQ.

Recept Chimichurri van L’Amuse-tomaatjes
 • 200 gram L’Amuse-tomaatjes
 • 120 ml extra vergine olijfolie
 • 4 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 halve ui, gesnipperd 
 • 1 rode chilipeper
 • 30 ml rode wijnazijn
 • 15 gram verse oregano, fijngehakt
 • 15 gram verse peterselie, fijngehakt
 • Zout en peper

Werkwijze
 1. Zorg ervoor dat je de ingrediënten niet te fijn hakt op de knoflook en peper na. Dat zorgt voor een betere structuur.
 2. Snijd de tomaatjes in partjes. 
 3. Snipper de ui.
 4. Ontdoe de rode peper van de zaadjes door hem tussen je handen te rollen zodat de zaadjes die erin zitten loslaten, snijd het steeltje eraf en klop de zaadjes eruit door met de peper op de snijplank te tikken en snijd in dunne ringen.
 5. Hak de peterselie, oregano en knoflook.
 6. Voeg alle ingrediënten samen in een kom en doe hier de azijn en olijfolie bij.
 7. Roer even goed door met een lepel en breng op smaak met peper en zout.
 8. Voor het beste resultaat laat je het mengsel een dag of nacht trekken in de koelkast. Let wel op, door de temperatuur zal de olijfolie gaan stollen dus zorg ervoor dat je hem tijdig voor gebruik uit de koelkast haalt. In de koelkast is de chimichurri zo’n 2 weken houdbaar.

Serveertip: zoals gezegd, heerlijk voor bij een lekker stukje gegrilde entrecote of kippendij. Let wel op bij het kruiden van het vlees, de chimichurri is namelijk sterk van smaak.

Wil je de uitzending van 25 augustus terugluisteren? Dat kan via deze link (na 40 minuten):