Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Kelvin op de radio #3: Kerstkrans van pavlova met rood fruit

Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor mijn bijdrage aan de rubriek ‘Smakelijk’ in het programma Lekker Weekend van Omroep Brabant. Nu sinterklaas weer uit ons land is vertrokken, staat de kerstman alweer voor de deur. Tijd voor een kerstrecept dus! En wat is er nou lekkerder dan pavlova met rood fruit in de vorm van een kerstkrans als dessert? Ik ga er het eiwit van de Rondeel-eieren van onze De Guijt-held Els van de Ven uit Wintelre voor gebruiken.  

In het hartje van de Kempen ligt de tweede rondeelstal van Nederland. In september 2010 startte de bouw en amper 5 maanden later was de opening van ‘De Berkhoeve’. Els runt sindsdien samen met haar werknemers met veel plezier het Rondeel. Kippen zijn van nature 95% van hun actieve tijd bezig met eten. Ze scharrelen het liefst heel de dag en hier heeft Rondeel de bosrand en het buitenverblijf op ingericht. In de bosrand zijn boomstronken geplaatst en ligt een lekker pak natuurlijke bodembedekking waarin ze heerlijk kunnen zonnebaden. Het buitenverblijf is voorzien van kunstgras wat de garantie tot scharrelen geeft in elk jaargetijde. Dagelijks strooit de boer graan in het dagverblijf. Dit vinden kippen erg leuk en het zet ze aan tot scharrelen.

Dat Rondeel toekomt aan de natuurlijke behoeften van kippen is gewaardeerd door de Dierenbescherming met het toekennen van 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk. Dit is het hoogst haalbare aantal sterren en het staat gelijk aan biologische pluimveehouderij.  Ook aan het voer van de kippen wordt veel aandacht besteed, zodat de eieren een volle smaak en een mooi gekleurde dooier krijgen. Het met zorg uitgebalanceerde voer bestaat voor meer dan de helft uit granen en daarnaast zijn de grondstoffen in het voer geproduceerd zonder dat er gebruik gemaakt is van gentechnieken, dus GMO-vrij (genetisch gemanipuleerde organismen).

Recept: pavlova met rood fruit

Wat heb je nodig:

Voor de pavlova

 • 6 eiwitten
 • ¼ theelepel zout
 • 225 gram fijne suiker
 • 1 ½ theelepel maizena
 • 1 ½ theelepel limoensap
 • Zest van 1 limoen
 • 125 gram poedersuiker

Als garnering

 • 375 ml slagroom
 • 45 gram suiker
 • Een assortiment van rood fruit zoals, frambozen, bramen, rode bessen, bosbessen en pitjes van een granaatappel
 • Poedersuiker

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 80 graden (Niet zoveel tijd? Zie dan de laatste regel van het recept)
 2. Klop de eiwitten en het zout op in een bekken/kom en voeg geleidelijk de fijne suiker toe. Klop door totdat het eiwit stijf is en je de bekken op zijn kop kunt houden zonder dat alles eruit valt.
 3. Spatel de maizena, limoensap, zest en poedersuiker erdoor.
 4. Leg een stuk bakpapier of een siliconen matje op de bakplaat en maak een krans van het mengsel door dotten met pieken in een ronde aaneengesloten vorm te maken met een grote lepel of spatel.
 5. Schuif de plaat in de oven en droog de pavlova in 5 uur op 80 graden. Zet de oven uit en laat de pavlova hierin afkoelen.
 6. In de tussentijd klop je de slagroom met de suiker op de gewenste dikte, zodat je deze op de pavlova kunt doen zonder dat deze eraf loopt.
 7. Bekleed de pavlova vlak voor het serveren met de slagroom en verdeel er het rood fruit overheen.
 8. Als finishing touch strooi je er de poedersuiker overheen. Voor het beste resultaat gebruik je hier een bolzeefje voor.

Tip: mocht je nou niet zoveel tijd hebben dan kun je de ‘baktijd’ verkorten door de oven voor te verwarmen op 120 graden. Dan hoeft de pavlova er maar 2 uur in plus het afkoelen in de oven. Let wel op, de pavlova zal dan niet zo mooi wit blijven, dat is minder mooi en het oog wil natuurlijk ook wat! 
Weet je wat het verschil tussen pavlova en meringue is? Pavlova is zacht van binnen. Dat komt door de maizena die we gebruiken! 

Wil je de uitzending van 9 december terug luisteren? Dat kan via deze link (na 40 minuten)