Corporate website Work at Hutten Pure Hutten De Verspillingsfabriek

Kelvin op de radio #4: smoothie met rucola

Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor mijn bijdrage aan de rubriek ‘Smakelijk’ in het programma Lekker Weekend van Omroep Brabant. Nu alle feestelijke dagen vol met gezelligheid, lekker eten en drinken weer voorbij zijn, is iedereen wel weer toe aan het ‘gewone leventje’. En dus beginnen we het nieuwe jaar met een voor veel mensen goed voornemen: gezonde voeding! Deze keer maak ik een gezonde smoothie met jullie en daar gaan we de rucola van onze teler Noralie van den Eijnden uit Lierop voor gebruiken. 

Noralie werkt voor het echte Brabantse familiebedrijf Groentenkwekerij A. v.d. Eijnden/Green Specialities. De gronden waarop ze telen zijn van generatie op generatie doorgegeven en de deskundigheid zeker ook. Het centrum van de activiteiten ligt in Lierop, maar het bedrijf bezit ook gronden in het uiterste noorden van Limburg. Duurzaam ondernemen is voor Green Specialties een vanzelfsprekendheid. Zo maken ze gebruik van anti-insectennetten en gebruiken ze zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Het bedrijf is Milieukeur-gecertificeerd. Ze gaan zuinig om met natuurlijke bronnen, zoals water en zon. Ze maken bij de productie (wassen en verpakken) gebruik van zonne-energie en warmtewisselaars en zorgen ervoor dat het water op eigen terrein gezuiverd wordt, zodat het hergebruikt kan worden. Voor de irrigatie werken ze bewust met grondwater, waardoor de milieubelasting minimaal is.

Het streven naar kwaliteit is overal in het bedrijf te vinden. Vanaf het moment dat de grond bewerkt wordt tot de koelwagens in Lierop de docks verlaten. Green Specialties werkt vraaggestuurd. Op basis van orders wordt hier dagvers geoogst. Wat vandaag is besteld, wordt de volgende ochtend van het veld gehaald, gewassen en verpakt. Verser kan niet. Tussen oogst en uitlevering zitten maar enkele uren. Doordat Green Specialties alles in eigen huis heeft, kunnen de processen naadloos op elkaar aansluiten en kan in de gehele supply chain kwaliteit worden gegarandeerd.

Voor 2 grote glazen met de smoothie met rucola gebruik ik de volgende ingrediënten:

  • 30 gram rucola (ongeveer 2 handjes)
  • ½ avocado
  • 1 sinaasappel
  • ½ ananas
  • 200 cl water
  • 1 banaan (het liefst bevroren)

Werkwijze:

  1. Het beste is natuurlijk om de rucola van Green Specialties te gebruiken. Als je toch besluit een andere te gebruiken, zorg dan dat je hem altijd even wast om eventuele bestrijdingsmiddellen eraf te spoelen.
  2. Halveer vervolgens een avocado, ontdoe hem van zijn pit en haal hem uit de schil.
  3. Schil de sinaasappel, ananas en banaan (heb je bevroren banaan dan moet je deze van te voren schillen en in stukjes snijden)
  4. Doe alle ingrediënten in een blender en draai helemaal fijn. Voeg eventueel wat water of,nog beter, ijsklontjes toe om hem wat dunner te maken.

Tip: gebruik voor de afwisseling sojamelk of kokoswater in plaats van water en spinazie in plaats van rucola. Deze is ook verkrijgbaar bij Green Specialties.

Wil je de uitzending van 6 januari terugluisteren? Dat kan via deze link (na 40 minuten).